Restaurace Gran Fierro využívá dřevěné uhlí marabu, protože toto dřevěné uhlí pochází z keře na Kubě, který je v tamním prostředí plevelem. Jako vizualní odkaz tohoto problému slouží v restauraci působivá zeď se zavěšenými uhlíky.

Facebook

Společnost Biochar foundation pomohla restauraci vytvořit speciální kontiki gril, který produkuje vlastní biochar (dřevěné uhlí). Nyní se připravuje tzv. pyrogril, ten umožní produkovat biochar a současně grilovat.

Sdružení Kokoza, známé tvorbou městských zahrad, záhonů a kompostů, pomohlo Gran Fierro připravit originální venkovní zahrádku s kompostem. Kreativní studio Butterfies&Hurricanes, které navrhuje ekoobaly a pracuje s recyklovanými materiály, pomáhá s vytvořením mini zahrádek, kde budou prezentovat využitelnost kompostu a biocharu.

Spolupráce s Institutem cirkulární ekonomiky přináší firmě další možnosti a nápady, jak všechny suroviny co nejlépe zužitkovat a pracovat s odpadem ve stylu zero waste.

Na designu restaurace se podílela známá architektonická kancelář Forma Fatal. Hosté se mohou těšit na krásné prostory promyšlené do posledních detailů a pohostinnou argentinskou atmosféru. Celkový koncept vychází z představy majitele restaurace, Juana Cruz Pacina: „Podle mě se ekologická udržitelnosti nemusí pojímat radikálně buď anebo. I my, restaurace zaměřená na maso, se můžeme snažit být maximálně ekologičtí. Nemusíme se zříkat masa, ale například omezit jeho konzumaci, nahradit kvantitu kvalitou, a objevovat rozmanitost rostlinných pokrmů. Dbáme na cirkulární provoz, který chceme stále vylepšovat a být tak v tomto směru průkopníky mezi restauracemi.“

Restaurace disponuje i zimní zahradou a zvláštností je VIP salónek s vlastním vchodem pro ty, kteří nechtějí být rušeni.

Restaurace je otevřená každý den mezi 12 a 24 hodinou. Ve všední dny mezi 12 a 15 hodinou je v nabídce obědové menu. O víkendu si pak můžete užít pravidelné brunche mezi 10 a 15 hodinou. Na výběr jsou rozličné tapas, salátový bar a samozřejmě nechybí grilovaná masa a zelenina. Nabídka je opravdu široká a na své si přijdou i ti, kteří masu neholdují. Každý brunch pak bude mít ještě svoje speciální téma, jako například shiitake houby, dřevěné uhlí, kompostování a další. Některé dny se hosté mohou těšit také na živou hudbu.

Redakce FFN

www.granfierro.cz