Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality jako je např. Klasa nebo Regionální potravina, abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin.
A můžeme začít.

Facebook

Zeleninová kapsa
Když se kouknete na fotku receptu, možná se vám vybaví slovíčko wrap. I tak bychom mohli nazvat naše kapsy plné sezónní zeleniny. My jsme použili čerstvá rajčata, okurky, papriku
a červenou cibuli. Jestliže vám roste na zahrádce třeba řapíkatý celer, klidně ho tam přihoďte. Příprava placek není složitá, ale už vyžaduje trochu kulinárního umění. Nenechte se však odradit,
i když s vařením teprve začínáte. Třeba budete mít začátečnické štěstí. Nechte si chutnat.

Počet porcí: 5
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: **

Ingredience:

Na placky: 500 g hladké mouky, 100 ml slunečnicového oleje, 280 ml horké vody, 1 lžička soli

Na náplň: ½ ledového salátu, 3 velká rajčata, ½ salátové okurky,1 žlutá paprika, 1 červená cibule, 150 g přírodního čerstvého sýra

Na zálivku:  150 ml bílého jogurtu, sůl, pepř

Postup:

  1. Prosetou mouku smíchejte s olejem, špetkou soli a horkou vodou.
  2. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které následně rozdělte na 5 kuliček. Z těch vyválejte pravidelné kruhy.
  3. Placky pečte nasucho a prudce na rozpálené pánvi zhruba 45 sekund z každé strany.
  4. Poté vložte mezi utěrky, aby placky neztvrdly.
  5. Bílý jogurt opepřete a osolte.
  6. Zeleninu a sýr si nakrájejte dle libosti, poklaďte obojí na placky, zakápněte jogurtem
    a zarolujte.

Tip: Rajčata v žádném případě nedávejte do lednice. Projevilo by se to negativně na jejich chuti i konzistenci. Nedozrálé kousky nechte uzrát na světle a slunci min. při 20 oC.

Bramborový koláč
Brambory představují surovinu, ze které je možné připravit naprosto cokoliv. Milují je lidé po celém světě. My jsme si pro vás tentokrát nachystali variaci s listovým těstem.
Díky tomu, že je poměrně tučné, báječně doplňuje brambory, které jsou téměř bez tuku. Přesto z nich získáte dostatek energie a velké množství minerálů (draslík, hořčík, železo,
fosfor, mangan, jód a další), vitaminů (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 – kyselina listová) i bílkovin. Abyste potěšili taky své čichové buňky, nesmí v receptu chybět snítky rozmarýnu.

Počet porcí: 8
Doba přípravy: 35
Náročnost: *

Ingredience: 1 listové těsto, 4 velké brambory, 150 g polotučného tvarohu, 100 g tvrdého sýra, 1 vejce, hrst čerstvého rozmarýnu, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 oC.
  2. Tvaroh smíchejte s nastrouhaným sýrem a osolte a opepřete.
  3. Těsto si rozložte na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohovou směsí a poklaďte na brambory nakrájené na tenké plátky.
  4. Pomašlujte vejcem a dejte péct na cca 25 minut.
  5. Podávejte zasypané čerstvým posekaným rozmarýnem.

Tip: Pro skladování brambor je optimální teplota cca 4 oC a relativní vlhkost v rozmezí 80–90 %. Po omezenou dobu je lze uchovat i na balkoně, sklepních prostorách bytů apod. Pokud nemáte
ani tyto možnosti skladování, kupujte je raději průběžně.

Tatarák ze pstruha
V poslední době se s recepty na tataráky doslova roztrhl pytel. Lidé se snaží experimentovat a nezůstávat jen u klasiky z hovězího masa. A protože řada z vás chodí ráda na ryby,
nebo si je aspoň často dopřává, můžete vyzkoušet ten náš, v němž jsme si pohráli s masem ze pstruha. Aby vynikla jeho chuť, nesmí samozřejmě chybět ani něco kyselého a taky
čerstvý kopr. Skvělou přílohou je chléb nebo pečivo opečené v troubě. Náš tatarák ze pstruha si zamilujete.

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *

Ingredience: 6 filetů pstruha, 1 šalotka, 3 nakládané okurky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce lněného oleje, hrst čerstvého kopru, ½ citronu sůl, čerstvě mletý pepř, světlé pečivo k servírování

Postup:

  1. Filety zbavte případných kostí a kůže a vidličkou natrhejte nadrobno.
  2. Šalotku a okurky nakrájejte na kostičky.
  3. Kopr nakrájejte a smíchejte s rybou a zeleninou.
  4. Osolte, opepřete, přidejte hořčici, lněný olej a ochuťte citronem.
  5. Podávejte s opečeným světlým pečivem.

Tip: Pamatujte si, že rybě neuškodí více soli. To ovšem neplatí o koření. S tím raději opatrně.

Pečený kapr s bylinkami a bramborem
Receptů s kapřím masem není nikdy dost. Protože tahle ryba, to je zkrátka česká tradice. Nezapomínejte, že si kapra můžete dopřát kdykoliv v roce, nejen na Vánoce, kdy si z něj nejspíše
připravujete řízky a polévku. Kapří maso je nejen dobré, ale také plné omega-3 mastných kyselin, za které vám poděkuje především vaše srdce.
A navíc vám poměrně brzy slehne, protože maso z kapra obsahuje lehce stravitelné bílkoviny.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: **

Ingredience: 4 kapří podkovy, 500 g rajčat, 400 g nových brambor,hrst tymiánu, hrst rozmarýnu, šťáva z ½ citronu, 150 g másla, 3 stroužky česneku, 60 ml zeleninového vývaru, hrst čerstvé
pažitky, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Brambory si uvařte ve slupce.
  2. V pánvi si rozpusťte máslo a nechte na něm opéct na plátky pokrájený česnek.
  3. Přidejte vývar a nechte projít varem.
  4. Vhoďte posekaný rozmarýn a tymián.
  5. Rybu omyjte a osušte, vložte do pekáčku a přelejte máslovou směsí.
  6. Přidejte pokrájená rajčata, osolte a opepřete a dejte péct na cca 30 minut do trouby předehřáté na 180 oC.
  7. Podávejte s brambory s posekanou pažitkou a zakápnuté citronem.

Tip: Než budete porcovat rybu, pořiďte si kvalitní ostrý nůž. Na filetování je vhodná tenká, ostrá a pružná špička. Na porcování podkov zase silnější nůž.

Domácí nanuky s lesním ovocem
Kdo by neměl v horkých letních teplotách chuť na nanuka! Proto vám přinášíme recept právě na toto mražené lahodné potěšení. Naše nanuky jsou plné ovoce a jogurtu. Aby nebyly moc kyselé,
prosladili jsme je lžící medu. Výběr plodů je samozřejmě na vás. Nicméně doporučujeme směs jahod, borůvek, malin a třešní. Všechno, co zrovna najdete na zahrádce nebo třeba u vašich
oblíbených farmářů. Tyto nanuky představují skvělé řešení, jak nadopovat děti vitaminy a bílkovinami a ještě jim tím udělat radost.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 15 minut + mrazení
Náročnost: *

Ingredience: 50 g jahod, 50 g borůvek, 50 g malin, 30 g třešní? 150 ml bílého jogurtu, 50 ml vody, 1 lžíce medu

Postup:

  1. Jahody nakrájejte na plátky, třešně vypeckujte a smíchejte v míse s jogurtem, ostatním ovocem
    a lžící medu.
  2. Vlijte do formiček na nanuky a nechte zamrznout.

Tip: S přípravou nanuků vám mohou pomoci děti. A vůbec nevadí, když u toho budou ujídat.

Redace FFN a Akademie kvality

www.akademiekvality.cz