Šumivé víno neboli sekt tvoří samostatnou kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů a je výrazným symbolem oslav, výjimečných životních okamžiků a radosti. Podávat by se měla ve štíhlé sklence a vždy dobře vychlazená, až podchlazená. Velice populární jsou také jako součást svěžích letních koktejlů a střiků. Díky nižšímu obsahu alkoholu jde bez nadsázky o drink na celý letní den.

Facebook

Šumivé víno se vyrábí primárním či sekundárním kvašením vína či moštu, obvykle kyselejšího charakteru.  Existuje samozřejmě více druhů a v každém se odráží vlastní styl a kvalita, nicméně společné mají to, že mohou být díky svému složení skvělým základem pro míchání celé škály dalších drinků,“ přibližuje Ladislava Antálková, obchodní ředitelka společnosti Vinium. Právě česká firma Vinium nyní na trh uvádí pod názvem Fiorbello hned dvě šumivé novinky – Prosseco Frizzante a Bianco secco Frizzante. Obě vína jsou aktuálně k dostání v českých obchodech a supermarketech jako Makro, Tesco, Tamda Foods nebo online supermarketu Rohlík.

Dlouhá tradice
Ke vzniku šumivého vína se váže zajímavá náhoda, která proslavila benediktinského mnicha Doma Pérignona a předurčila osud legendárnímu šampaňskému. V 17. století tento mnich vozil víno z Francie do Anglie, cesta ale měla jeden „neblahý“ vliv, kvašením vznikaly bublinky. Dom Pérignon je zpočátku považoval za problém, později však naštěstí rozpoznal jejich potenciál. A zrodilo se šampaňské. První ročník Dom Perignon se pro zajímavost na trh dostal v roce 1937.

Populární Prosecco
Název tohoto italského vína vychází ze stejného původního jména bílé vinné odrůdy. Ovšem od roku 2010 smí být Prosecco užíváno pouze k označování původu, odrůda se nyní jmenuje Glera. Sekty se ale mohou vyrábět i z dalších druhů révy jako Chardonnay, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Bianca, Frankovka nebo vzácnější Cabernet Sauvignon a Pinot Noir. Sekty z těchto odrůd ale už nemohou nést název Prosecco.

Frizzante

Slovo frizzante pochází z italštiny a češtiny lze přeložit jako jemně perlivé. Nejčastěji se tímto přívlastkem označuje víno Prosecco, jde tedy o jeho mírně šumivou variantu. Technologii, při níž je víno plněno pod tlakem do lahví nazýváme jako Charmatova metodu a používá se především u mladých, svěžích a ovocných vín.

Touha potěšit své blízké
Plánujete v nejbližší době oslavu? Tak se inspirujte našimi recepty a překvapte své hosty lahodným nápojem. Stačí vám k tomu pár surovin…

APEROL SPRITZ
Sklenici naplňte ze 2/3 ledem. Následně přidejte 1 díl (=2 cl nebo dle vašeho uvážení) sody, 3 díly Fiorbello Prosecca a na závěr krouživým pohybem 2 díly Aperolu. Díky krouživému pohybu se všechny ingredience dokonale propojí. Na závěr drink ozdobte plátkem pomeranče.

BELLINI
Oloupejte 2 broskve a rozmixujte je na pyré. Do něj pak nalijte ½ šálku vody, přidejte 1 čajovou lžičku citrónové šťávy a cukr. Směs promíchejte v šejkru. Sklenici pro šumivé víno naplňte z 1/4 tímto pyré a zbytek dolejte Fiorbello Proseccem. Před podáním pořádně vychlaďte.

HUGO
Vložte do sklenice několik podrcených lístků máty, přilijte bezinkový sirup, perlivou vodu a Fiorbello Bianco Frizzante. Drink promíchejte a podávejte například s drceným ledem.

ROSSINI
Připravte si čerstvé jahody a vytvořte z nich pyré. Vezměte sklenici pro šumivé víno a tu z 1/4 zaplňte touto ovocnou směsí, zbytek dolejte Fiorbello Bianco Frizantem. Podávejte vychlazené a ozdobené čerstvou jahodou.

Fotogalerie k článku