Mezi místní speciality patří Kaiserschmarrn, tedy silná a na kousky natrhaná palačinka, důkladně pocukrovaná a podávaná s jablečnou nebo švestkovou zavařeninou, také farmářský chléb, sýrové knedlíky a Tiroler Gröstl, čili směs ze smažených nakrájených brambor, slaniny, cibule a dalších ingrediencí, to vše přikryté sázeným vejcem.
Právě nyní je ideální doba na to, abyste si některé ze svých oblíbených specialit, zkusili připravit sami doma. Dobrou chuť, nebo jak říkají v Tyrolsku: Mahlzeit.

Facebook

Tvarohový císařský trhanec se švestkami
Suroviny: 4 vejce, 80 g cukru vanilkový cukr, 1 citrón, špetka soli, 1/8 l mléka, 150 g hladké mouky, 250 g tvaroh, 2 polévkové lžičky másla

Postup: Oddělíme žloutky od bílků, bílky ušleháme zvlášť. Do mísy dáme žloutky, mléko, mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, špetku sody a vymícháme těsto, podobné palačinkovému těstu, jen bude hustší. Pak vyšleháme bílky a opatrně je vmícháme do těsta spolu s tvarohem.
Na pánvi si rozehřejeme máslo, zamícháme a nalijeme těsto. Smažíme pomalu, až těsto ztuhne, pak otočíme, chviličku smažíme a vidličkou nebo plochou vařečkou roztrháme na kousky. Dáme na talíř a hojně posypeme moučkovým cukrem.

Švestkový žahour
Suroviny:
švestky 800 g nebo sklenici kompotu, červené víno 100 ml, jablečná šťáva 100 ml, rum, citrónová šťáva, cukr 1,5 lžíce, skořice

Postup: Na pánvi lehce zkaramelizujeme cukr a zalijeme vínem a šťávou, přidáme vypeckované švestky, pokrájené na kousky, skořici, krátce povaříme a přidáme citronovou šťávu a rum.
Samozřejmě je možné servírovat také s brusinkovou či jinou marmeládou.

Tyrolský Gröstl
Suroviny:
600 g brambor, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 250 g hovězího vařeného masa, sůl a pepř, 1 polévková lžíce nasekané petržele, majoránka, kmín, máslo

Postup: Uvařte brambory, oloupejte a nechejte vychladnout. Nakrájejte na tenké plátky. Nasekejte vařené hovězí maso nahrubo. Cibuli najemno. Ve velké pánvi zahřejte olej a osmahněte a v něm cibuli. Osolte, opepřete a ochuťte majoránkou, mžete i kmínem. Vložte maso a opečte dozlatova až křupava. V jiné pánvi si připravte volské oko, které podáváte s jídlem. Jako další doplněk se hodí zelný salát nebo zeleninový salát.

Oblíbeným jídlem jsou vTyrolsku také tyrolské houskové knedlíky. Recept na ně uvádí následující video.

Redakce FFN a Tyrolská turistická agentura

Fotogalerie k článku