Česko
Jídlo je spjaté se symbolikou, která se váže k jednotlivým svátečním dnům. Na zelený čtvrtek bychom si měli dopřát jarní zelené byliny, typicky petržel nebo kopřivy. Velký pátek by měl být postní. V některých rodinách se vařila pouze polévka, v jiných třeba čočka nebo suché placky. Bílá sobota bývá ve znamení pečení mazanců, jidášů, a nádivky, která je hlavním chodem. V neděli, na Boží hod velikonoční, se připravovalo maso, a to hlavně jehněčí, kůzlečí nebo telecí. Pokud lidé neměli beránka z opravdového masa, upekli ho alespoň ze sladkého těsta. Na Velikonoční pondělí nemohou chybět vajíčka v různých úpravách.
Pokud vás neužije na těžká jídla, můžete si připravit rybu, aniž byste porušili tradici. Ačkoli se zdá, že k Velikonocům nepatří, je tomu právě naopak. V minulosti to bylo jediné povolené maso na postní Velký pátek. Kdo si ji nemohl dovolit, dopřál si ji alespoň upečenou z bramborového těsta. Pokud se rozhodnete pro tento zvyk, nezapomeňte na rčení, že ryba musí plavat, a servírujte ji s bílým vínem. „Na jaře nechceme nic těžkého ani na talíř, ani do skleničky. Vybírejte si proto svěží bílá nebo růžová vína. Ideálním společníkem k lehké úpravě pstruha je Rulandské bílé nebo Ryzlink rýnský Víno Mikulov Sommelier club s dobrou kyselinkou, které bude v dokonalé harmonii s tímto rybím pokrmem,“ říká sommelier Martin Heřmánek. Co takhle zkusit Ceviche ze pstruha lososovitého na fenyklovém salátu?

Facebook

Ceviche ze pstruha lososovitého na fenyklovém salátu

Potřebujeme:

  • 350–400 g pstruha lososovitého
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce olejového olej
  • 1 větší chilli paprička
  • 1 větší červená cibule
  • ½ svazku koriandru
  • 1 fenykl
  • Svazek ředkviček
  • Sůl a pepř

Postup:

  • Pokrájíme cibuli, ředkvičky a chilli papričku.
  • Na tenké plátky nebo kostky pokrájenou rybu uvaříme v citrónové šťávě s olivovým olejem a krájenou zeleninou.
  • Uvařený fenykl dochutíme dresinkem ze šťávy z 1 citrónu a oleje.
  • Přidáme zbývající suroviny a ihned servírujeme.

Polsko
Mezi velikonoční speciality patří koláč, tzv. mazurek, plněný různými náplněmi nebo křenová polévka. Hodování se neobejde bez stolů bohatě obložených nejrůznějšími dobrůtkami, jako jsou plněná vejce, která jsou chutná a snadná na přípravu. Vybrat si můžete jak studenou, tak smaženou úpravu. Tady je recept:

Plněná vejce

Potřebujeme:

  • 6 větších natvrdo uvařených vajec
  • 8 plátků šunky
  • 4 čajové lžičky sýra (typu žervé nebo lučina)
  • 4 čajové lžičky zakysané smetany
  • 2 lžičky hořčice
  • Sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 lžičky nakrájeného petržele
  • Volitelné: 1 hrnek strouhanky a máslo na smažení

Postup:

  1. Rozkrojte vajíčka, vyloupněte žloutky a dobře je promíchejte se všemi ingrediencemi.
  2. Směsí bohatě naplňte bílky a povrch upravte podle vkusu. Vajíčka můžete ještě dozdobit kousky zeleniny nebo bylinek. Vyzkoušet můžete i verzi, kde se naplněná vejce posypou strouhankou, polijí rozehřátým máslem a pečou v troubě na gril, dokud strouhanka nezezlátne. Tento pokrm využijete jako předkrm nebo součást velikonočního rautu.

Itálie
V Římě se podává třeba Pizza Sbattuta, sladký koláč ovoněný citrónovou kůrou nebo velikonoční salám corallina. V Neapoli si zase pochutnáte na slaném koláči casatiello se sýrem, několika druhy uzenin a ozdobený natvrdo uvařenými vajíčky ve skořápce. Inspirací může být italská kuchyně, i co se týče zeleninových pokrmů, jako je třeba výtečný špenátový koláč Torta alla Pasqualina, což neznamená nic jiného než velikonoční koláč. „Právě k velikonočnímu koláči se skvěle hodí vychlazené Prosecco Mionetto, jehož svěží chuť báječně doplní tento slaný předkrm,“ říká ambasador značky Mionetto Petr Mašek.

Torta alla Pasqualina (Velikonoční koláč)

Potřebujeme:

  • 800 g čerstvého špenátu
  • 500 g ricotty
  • 6 vajec
  • 2 pláty listového těsta
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Položte špenátové listy do velkého hrnce s víkem, zapněte oheň na nízkou teplotu, zakryjte a nechte špenát 15 minut „vadnout“. Poté ho vyjměte, nechte vychladnout a vložte jej na několik sekund do mixéru a nasekejte nadrobno. Listy můžete také nasekat nožem.
  2. V misce pak špenát smíchejte s ricottou, ochuťte solí a pepřem a vmíchejte 1 vejce. Máslem vymažte dortovou formu a rozložte do ní jeden plát těsta. Nalijte na něj špenátovou směs a vložte do lednice na 30 minut. Udělejte ve směsi 4 větší důlky lžící, a do každé rozklepněte vejce.
  3. Z druhého plátu těsta vykrojte kruh o průměru dortové formy a přikryjte jím směs. Na povrchu těsta ostrým nožem vyznačte vzor. Poslední vejce rozmíchejte a potřete jím koláč. Okraje těsta po stranách přehněte přes okraj tak, abyste je spojili s vrchní částí a koláč uzavřeli. Pečte v troubě 1 hodinu a poté nechte vychladnout. Nakrájejte koláč na 8 částí. Skvělý je jako předkrm, svačinka nebo lehké jídlo k posezení s přáteli.

 

Španělsko
Na stole nemohou chybět torrijas, což je dezert podobný francouzskému toustu. Jinak je ale jídelníček překvapivě lehký, aby ulevil strávníkům po bujarých karnevalových oslavách. Najdete v něm hlavně ryby, luštěniny a zeleninu ve všech úpravách. Vneste španělské chutě do svého jarního menu a připravte třeba studenou andaluskou polévku s pořádnou porcí zeleniny. Podávejte ji s cavou Freixenet Cordon Rosado Brut.

Gazpacho Andaluz (Studená andaluská polévka)

Potřebujeme:

  • 1 ks banánové šalotky či cibule
  • 500 g rajčat spařených v horké vodě
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgin
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks salátové okurky
  • 1 lžíce vinného bílého octa
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 100 g bílé chlebové střídky
  • Lístky čerstvé bazalky
  • Lístky čerstvého oregana
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Rajčata, okurku, česnek i šalotku oloupeme. Papriku očistíme a vše nakrájíme na menší kousky. Chlebovou střídku necháme nabobtnat v troše studené vody.
  2. Veškerou zeleninu vložíme do mixéru, přidáme sůl, pepř, vinný ocet, olivový olej, chlebovou střídku na zahuštění a bylinky. Mixujeme do jemné konzistence. Nakonec ještě přecedíme přes cedník.
  3. Hotovou polévku zdobíme jemně nakrájenou paprikou, okurkou, chlebovými krutony a lístky bazalky.

Redakce FFN

 

 

Fotogalerie k článku