Existují stovky druhů rýže a luštěnin a my o nich často moc nevíme.Tyto rostlinné a zdraví prospěšné potraviny jsou oblíbené zejména pro své kvalitní složení, obsahují totiž hodně bílkovin a málo tuku. Navíc pomohou doplnit vitaminy, minerály a vlákninu, které jsou esencí pro zdravé tělo. I proto jsou tyto potraviny doporučovány nejedním výživovým specialistou a často se spojují se zdravým životním stylem. Není divu, že jejich spotřeba stále roste – v ČR se spotřebuje 2,6 kg luštěnin na obyvatele za rok. U rýže to v roce 2017 bylo celých 6,5 kg na osobu.

Facebook

Věděli jste, že…

  • Díky nízkému glykemickému indexu, nízkému obsahu tuku a vysokému podílu vlákniny jsou luštěniny vhodné i pro diabetiky?
  • Jeden hrnek rýže obsahuje pouze 150 kalorií?
  • Rýže je prevencí proti rakovině, zejména rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty?
  • Rýže pomáhá snížit vysoký krevní tlak?
  • V českém jídelníčku je rýže již od 16. století? První zmínky jsou však již z dob 10 000 let před Kristem!
  • Z luštěnin Češi nejvíce konzumují hrách, fazole a čočku?
  • Luštěniny mohou nahradit maso?
  • Je pro naše tělo lepší konzumovat rýži basmati místo jasmínové? Jasmínová rýže má totiž vysoký glykemický index a budete mít po ní brzy hlad.

Zjistěte vše o rýži a naučte se nové recepty
Rýže se rozlišuje do třech základních skupin na dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou. Abychom přijali co nejvíce vlákniny, doporučuje se konzumovat hlavně hnědou rýži. Bílá rýže totiž o hodně vlákniny přijde kvůli jejímu bělení. Zajímavostí pak je, že ze 100 kg sklizené rýže je po zpracování přibližně 60 kg rýže bílé.
Rýže a luštěniny jsou součástí našich jídelníčků už dlouho, a přitom o těchto super potravinách většina z nás neví téměř nic. Právě proto vznikla nová webová stránka vseoryzi.cz, na které naleznete všelijaké zajímavosti a informace. Dozvíte se například, jaký proces předchází tomu, než se rýže dostane do regálů obchodů, jak se posuzuje kvalita rýže a mnoho dalšího. Zároveň ale získáte tu správnou inspiraci díky mnoha receptům, na kterých si pochutná celá rodina.
Pokud se chcete vyvarovat stereotypu, vyzkoušejte například kuřecí prsa v omáčce z kurkumy se špenátovým kuskusem, krémovou polévku z barevné čočky s kroketou z čočky a bramborového pyré či vepřovou kotletu „sous vide“ s fazolovým ragú s drcenými tomaty. Zní to lákavě, že? Tak na nic nečekejte a pojďte s námi vyzkoušet něco nového!

Podle čeho se vybírá rýže?
Ve výběru rýže hraje roli mnoho faktorů – přeci jen existuje na světě přes 40 000 druhů. Nejprve se začíná senzorickým měřením, během kterého se posuzuje vůně, vzhled a chuť. Následuje posouzení míry zlomkovitosti. Obecně se říká, že čím méně zlomků, tím vyšší kvalita rýže. Nejmenší zlomkovitost (tedy nejvyšší kvalita rýže) je 5 procent.

Objevte různorodé chutě a vůně z celého světa
Jelikož pořekadlo „sto lidí, sto chutí“ je více než pravdivé, Vitana nabízí 23 druhů rýže, luštěnin a racio příloh, a tak si vybere opravdu každý. Rýži sklízí z několika zemí, aby mohla svým zákazníkům poskytnout tu nejlepší chuť a kvalitu. V jejich nabídce tedy naleznete rýži ze Spojených států, Thajska, Indie, Pakistánu či Španělska a Itálie.

Rýži bychom mohli rozdělit do šest hlavních druhů, jen málokdo však dokáže říct, jaký je mezi nimi rozdíl:

  • Přírodní/natural – rýže světle hnědé barvy s výraznou chutí, zdravější než bílá rýže, protože obsahuje více vlákniny
  • Bílá – rýže, která je bělená, může být krátkozrnná i dlouhozrnná, nejběžněji používaný druh rýže
  • Arborio – krátkozrnná bílá lepivá rýže, která je ideální pro přípravu pravého italské rizota, specifická je pro tuto rýži krémová textura
  • Basmati – rýže bílé barvy, která je lepkavá a hodí se ke smaženým či grilovaným jídlům, nejvíce se používá v indické kuchyni
  • Jasmínová – rýže bílé barvy, která lepí a nejvíce se hodí k jídlům s omáčkou, nejvíce se používá v čínské kuchyni
  • Černá – rýže černé barvy s velmi zajímavou chutí, dříve se jí říkalo „zakázaná“, protože byla určena jen pro vládce, dnes se používá pro přípravu všelijakých receptů, dobře chutná se zeleninou či zakysanou smetanou

Redakce FFN