Grand Cru Restaurant je znám díky své prvotřídní gastronomii a proto jsou lanýže jednou ze surovin, která má v této restauraci své čestné místo. „Na sezónu lanýžů se v restauraci těšíme celý rok. Já osobně miluji jedoduché kombinace,  nastrouhat si je na pastu s vejcem,“ říká Saša Pavlovič. „Samotné menu jsme ladili spolu s týmem docela dlouhou dobu. Zapojili jsme hodně kreativity a zkoušeli různé suroviny a chutě. S výsledkem jsme spokojení a už se těšíme, až lanýžové menu budeme moct nabídnout našim hostům,“ dodává Svatopluk Hemmer.

Facebook

Celé vyjímečné menu, které dva sympatičtí šéfkuchaři sestavili, je dochuceno bílým lanýžem, který je ze všech druhů této houby, tím nejcenějším. Naleziště tohoto lanýže jsou především v Itálii, Francii, ale třeba i ve Slovinsku. Ve společnosti se stále traduje, že na hledání lanýžu se používají prasata. Ve skutečnosti se ale na lanýže chodí se speciálně vycvičenými psy. Psi jsou lepší i z hlediska ekologie, protože dokáží označit místo, kde se lanýž nachází, aniž by rozryli a tím i znehodnotili, velké množství půdy, což dělají právě prasata. 

Ke každému ze servírovaných chodů je pak připravené speciální víno, aby dokonale ladilo s chutí pokrmu.

Na co se tedy můžete těšit:

Svatojakubské mušle, černý kořen, škvarky, pesto z bílého lanýže

Sauvignon Dives 2017 Burlotto Piemonte

                             ***

Ravioli, žloutek, bílý lanýž

Gavi II Mandorlo  2014 Tenuta San Pietro Piemonte

                             ***

Telecí brzlík, risotto, dýně, bílý lanýž

Barolo Acclivi 2015 Burlotto Piemonte

                             ***

Stařený steak, artyčok, pórek, bramborové suflé, omáčka Perigord

Barolo Le Vigne 2015 Luciano Sandrone Piemonte

                               ***

Čokoládový mousse s lanýžem, mandarinka, mléčná pěna, pepř

Chinato Vermouth Mancino Toscana

Redakce FFN

www.grand-cru.cz