K bublinkám krém ve všech jeho podobách
U oslav výjimečných událostí za žádnou cenu nesmí chybět tradiční bublinky, ať už v podobě aktuálně oblíbeného Prosecca, sektu či šampaňského. K oslavě lásky vybírejte lahev důkladně a dopřejte si to nejlepší, co můžete. Výjimečný večer příjemně oživí například pravé italské Prosecco Mionetto nebo růžové šumivé víno Mionetto Rosé. Pokud preferujete sekt, výbornou volbou bude mimořádný Bohemia Sekt La Fleur. Chcete-li si užít večer plný vášně, nebojte se sáhnout po cavě Freixenet z rozpáleného Španělska.
Ke sladším šumivým vínům a zkrátka ke všemu, co umí v ústech příjemně zaperlit, se hodí jakékoli krémové dezerty. Skvělý je také pudink, pěna a soufflé. Prosecco umí báječně souznít se svým italským „bratrem“ tiramisu. K sektům, proseccu i šampaňskému perfektně ladí také sorbet a zmrzlina.

Facebook

Vínečko bílé nejlépe s ovocem
Ani sladší bílá, ledová a slámová vína nezůstávají pozadu za bublinkami a hodí se ke krémovým dezertům, jako je créme brûlée nebo panna cotta. Aromatické bílé víno, ideálně suché nebo polosuché, například Sauvignon, Muškát moravský nebo Ryzlink rýnský, si dokonale sedne s jakýmkoli ovocným salátem, a především s melounem. Právě ovoce mnohdy přijde vhod, pokud si večer i malou dávku cukru raději odpustíte.

Sladkého ale není nikdy dost
Pokud milujete sladší ovocné koláče a dorty, jednoznačně k nim musíte vyzkoušet i sladké víno. Víno s dezertem vytvoří skvělou kombinaci sladkosti, která spolu bude krásně harmonizovat. „Víno by mělo být zpravidla dokonce i o něco sladší než dezert samotný, aby ve výsledku nechutnalo kysele až fádně,“ popisuje David Král, trojnásobný mistr České republiky v sommelierství, který je zároveň hlavním sommelierem společnosti BOHEMIA SEKT. Nejvhodnější jsou vína vyzrálá, svěží, výběry z hroznů i bobulí. K tmavým ovocným a zejména ořechovým zákuskům je ideálním parťákem také víno ledové či slámové.

Souboj s čokoládou

Je-li řeč o sladkých dezertech, nesmíme opomenout zákusky z čokolády. Právě čokoláda umí až příliš pohltit všechny chuťové vjemy, proto je k ní obecně doporučováno silné červené víno. Je jím například kvalitní portské a likérové víno. Dále se hodí také dezertní víno, vyrobené z hroznů napadených ušlechtilou plísní. Pozor, k čokoládovým dezertům nikdy neservírujte bílé víno.

K vínu klidně i českou klasiku
Pokud u dezertů sázíte na tradiční jablkový štrůdl, párujte ho s bílými víny vyšších přívlastkových kategorií s výrazným muškátovým aroma. K palačinkám s džemem vyberte bílé víno s vyšším zbytkovým cukrem, výběr z bobulí nebo sladší šumivé víno.

Redakce FFN a Bohemia Sekt

 www.osobnivinoteka.cz

Fotogalerie k článku