Z pampelišek se dají jíst, kořeny, listy, poupata, květy. Použití je surovinové i dekorativní tzn. rostlina vstupuje do receptu jako jedna z ingrediencí nebo se používá jen jako ozdobný doplněk. Sezona pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze je například Šumava posunuta zhruba o tři týdny.

Facebook

Nápad na další dílo přišel jen tak mezi řečí. „Moje maminka by si koupila knížku o kytkách, které už zná.“ Řekla mi jedna kamarádka. A už to bylo, přesně jak říkával velký spisovatel Charles Bukowski – ty nápady leží na ulici, stačí je zvednout. Je jasné, že květinou, která si zaslouží svou vlastní knížku je pampeliška. Má tolik kulinárních výhod a nikdo si ji s ničím nesplete. Patří mezi nejkrásnější jarní byliny, nejopěvovanější květiny, nejvíce používaný symbol jara i nejčastěji skloňovanou hrdinku v různých pohádkách. Knížka Pampelišky k jídlu přináší 20 receptů, v nichž se uplatní skoro všechny části rostliny, a to v nejrůznějších úpravách. Hlavní část tvoří jídla z teplé slané kuchyně, pak samozřejmě nápady na saláty, ale najdete i konzervované pampelišky na slano i na sladko. Přečtete si, jak vypadá přesný botanický popis, jaké látky rostlina obsahuje, že latinský název pochází možná z arabštiny nebo v jakých téměř zlidovělých říkankách se opěvuje její pomíjivá krása.

Táňa Pikartová