„Bio mouky neobsahují žádné zbytky chemie nebo jiných škodlivých látek. Jsou namlety tradiční technologií v bio mlýně, a to z obilí, které vyrostlo na čisté půdě a bylo vypěstováno s ohledem k přírodě i lidskému zdraví. Poznáte to i na jejich chuti,“ říká Barbora Hernychová, produktová manažerka české firmy PROBIO.

Facebook

Makový mazanec ze špaldové mouky
Ingredience:

  •  300 g celozrnné špaldové mouky
  •  300 g bílé pšeničné mouky
  • 100 g přírodního třtinového cukru
  •  120 g másla
  •  3 žloutky
  •  40 g droždí
  •  200 ml mléka nebo rýžového lískooříškového nápoje ISOLA BIO
  •  60 g hrozinek
  •  Citrónová kůra, nebo Cukr citrónový Amylon
  •  muškátový oříšek
  •  50 g Lískových ořechů celých Bioharmonie
  • 50 g Modrého máku Bioharmonie
  •  sůl

Postup:
Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje (například Rýžového lískooříškového nápoje ISOLA BIO) rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citrónu, nebo cukr citrónový Amylon. Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout.
Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky, hrubě nasekané lískové oříšky a mák. Potom těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Vrcholy mazanců nařízneme do kříže a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Velikonoční beránek z bio pšeničné mouky
Ingredience:

  • 5 vajec
  • 250 g cukru třtinového BIOHARMONIE
  • 6 polévkových lžic oleje na pečení a smažení BIOLINIE  
  • 6 polévkových lžic horké vody
  • 250g pšeničné mouky bílé polohrubé BIOHARMONIE
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva AMYLON
  • 1 vanilkový pudink
  • 6 kávových lžiček citronové šťávy
  • 1 kávová lžička nastrouhané citronové kůry
  •  špetka soli,  máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, 2 koření hřebíčku

Postup:
Pečeme v keramické formě na pečení beránka, forma se skládá ze 2 částí.
Žloutky utřeme s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citrónové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a ručně vmíchejte do těsta.
Oba díly formy na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do většího dílu nalijte těsto, přiklopte druhým dílem formy, položte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Prvních 20 minut pečte na 200 °C, dalších 30 minut pečte na 150 °C. Po té formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený.
Nechte vychladnout ve formě, po té vyklopte na tác. Pocukrujte, nebo jej polijte čokoládovou polevou. Očička zdůrazněte 2 ks kořením hřebíčku, na krk uvažte barevnou mašličku. Kolem beránka nasypte barevná vajíčka nebo lentilky a máte krásnou dekoraci na velikonoční stůl.

Velikonoční jidáše s višňovou polevou
Ingredience:

• 1 balení droždí (42 g)

• 100 g třtinového cukru BIOHARMONIE

• 100 ml mléka

• 250 g másla

• vanilkový cukr

• špetka soli

• kůra z 1 citrónu

• 2 vejce

• 350 g bílé pšeničné mouky hladké BIOHARMONIE

• 150 g pšeničné mouky celozrnné jemně mleté BIOHARMONIE

Višňová omáčka:

• 400 g mražených višní

• 20 g vanilkového cukru

• 150 g medu

• 100 ml vody (dle hustoty)

Postup:
Jidáše:
Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru a cca 100 ml vlažného mléka. Promícháme a necháme v teple vzejít (asi 15 minut). Máslo utřeme s 50 g třtinového cukru, přidáme vanilkový cukr, špetku mořské soli, nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a vejce. Přidáme prosátou mouku a prohněteme.
Přidáme vzešlý kvásek a hněteme na hladké těsto. Z těsta vykrajujeme váleček, který rozdělíme na 16 kusů.
Každý kus těsta rozválíme na váleček dlouhý cca 30 - 35cm a obalíme ho ve třtinovém cukru. Z jednotlivých obalených válečků vytvoříme podkovy, které zatočíme kolem sebe tak, aby vznikly pletýnky. Umístíme je na vymaštěný plech a necháme v teple dokynout. Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 15 - 20min.

Višňová omáčka:
Mražené, vypeckované višně vložíme do hrnce a přidáme vodu. Přivedeme k varu, krátce povaříme (do změknutí), rozmixujeme ponorným mixér a dle chuti dosladíme medem.

Jaroslav Kuba
www.probio.cz

 

 

Fotogalerie k článku