Připravili jsme pro vás několik tipů, jak si tuto dobu zpříjemnit tradičními českými jídly v moderním pojetí, navíc doprovázeným kvalitním českým pivem. Už dávno totiž neplatí, že pití piva je výsadou mužů. Ženy dobře vědí, že jeho střídmou konzumací nejenže neudělají dietní chybu, ale naopak prospějí svému zdraví.

Facebook

Věděli jste, že …

… pivo má antioxidační účinky, podporuje krevní oběh a působí pozitivně proti vysokému tlaku?

… české pivo má nízký obsah alkoholu a vysoký obsah prospěšných minerálních látek a vitamínů, zejména pak skupiny B?

… litr piva má energetickou hodnotu nižší než např. litr jablečné šťávy?


Gastronomické speciality s pivem na váš sváteční stůl

Křehký koláček z listového těsta s karamelizovanými jablky (6 porcí)
Ingredience:

1 balení listového těsta (300 gr), 1 žloutek, 75 g másla, 75 g cukru, 2 jablka odrůdy Grany Smith, 1 dl karamelového piva, 2 cl Calvadosu, 75 g plátkových mandlí, 6 kopečků vanilkové zmrzliny, malinová omáčka

Postup:
Jablka pokrájíme na kostičky a na másle s cukrem je necháme zkaramelizovat. Zastříkneme pivem. Necháme pivo vypařit do jablek. Z listového těsta vykrojíme kolečka. Z mandlí, calvadosu, žloutku, másla a cukru vymícháme hmotu, kterou potřeme listové těsto, tak abychom 1 cm těsta u okraje nechali volný. Ten potřeme žloutkem. Jablka necháme vychladnout a klademe na připravenou mandlovou hmotu. Pečeme na 190°C přibližně 12 minut. Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou a malinovou omáčkou.

Šunka od kosti pečená v pivním chlebu  (8 porcí)
Ingredience: 0,4 kg šunka od kosti, 0,25 l piva (ležák), 0,25 kg chlebové mouky, 0,25 kg hladké mouky, 1 droždí, 1 kávová lžička octa, 1 polévková lžíce oleje , sůl, pepř, kmín, sádlo na vymazání formy

Postup:
Smícháme suroviny na přípravu chleba. Uhněteme a dáme kynout. Z šunky vykrojíme hranol. Do sádlem vymaštěné paštikové formy dáme chlebové těsto, do kterého vtlačíme šunku. Formu plníme do ¾, protože těsto bude při pečení suflovat. Dáme znovu na 30 minut vykynout. Pečeme v předehřáté troubě na 210°C cca 30 minut.
Servírujeme s nakládanou zeleninou a hrubozrnnou hořčicí.

Kachní paštika s černou hruškou  (10 porcí)
Ingredience:
0,5 kg kachních jater, 0,5 kg selské klobásy bez střívka, 0,3 kg toustového chleba, 3 dl mléka, 1 dl černého piva, 2 šalotky, 3 vejce, česnek, sůl, pepř, anglická slanina na vyložení paštikové formy

Postup:
Vše 2x semeleme v mlýnku na maso. Směsí naplníme formu vyloženou anglickou slaninou. Pečeme ve vodní lázni přibližně 2 hodiny na 160°C. Necháme vychladit a krájíme plátky.

Černé hrušky: 10 malých hrušek (ostrým malým nožem oloupaných a vyjadřincovaných), 10 dkg krystalového cukru, 1 l černého piva, plátek másla
Postup:
V kastrolu necháme zkaramelizovat cukr a přidáme máslo a hrušky. Zalijeme pivem a vaříme do poloměkka. Necháme vychladit (dojít) v pivu 24 hodin.

Kapr na modro se zeleninou a křenovou bramborvou kaší (6 porcí)
Ingredience: 2 ks filetu kapra s kůží, 2 dl mléka, 2 dl pšeničného piva, 8 ks růžičkové kapusty, 4 mrkve, 4 vodnice, 1 červená cibule, sůl, pepř, nové koření, rybí várka (pšeničné pivo, voda, celer, mrkev, nové koření, cibule)

Postup:
Filety z kapra zbavíme šupin a přes noc je necháme namočené v mléce. Filety osušíme od mléka, vložíme do rybí várky a pošírujeme asi 6 minut. Zeleninu nakrájíme a povaříme ve slané vodě. Pak opečeme na pánvi s trochou másla, osolíme a opepříme. Servírujeme s bramborovo-křenovou kaší.

Bramborovo-křenová kaše
Ingredience:
400 g brambor typu (B), 50 g křenu, 100 g másla, 3 dl mléka, 2 žloutky, sůl

Postup:
Brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. Slijeme. Přidáme mléko, ve kterém jsme cca 10 minut vařili strouhaný čerstvý křen. Šleháme a přidáváme máslo. Nakonec do horké kaše vmícháme žloutky.

Kachní roláda s kaštanovou nádivkou (6 porcí)
Ingredience: 2,5 kg kachna bez drobů, 2 dl mléka, 2 vejce (žloutek, bílek vyšlehaný do sněhu), 0,2 kg jedlých kaštanů, 1 cibule (nasekaná nadrobno a opečená), 10 dkg mandlí, 1 balení toustového chleba (nakrájený na kostičky a usušený), 10 g sekané ploché petržele, sůl, pepř, kmín, řeznický provázek

Postup:
Vykostěnou kachnu osolíme, opepříme a okmínujeme. Z toustového chleba, mléka, žloutků, sněhu, kaštanů, mandlí, kaštanů a cibule uhněteme těsto. Osolíme jej a opepříme. Nádivku vložíme do kachny, kterou dobře zabalíme do alobalu a stáhneme řeznickým provázkem. Pečeme na 150°C přibližně 2 hodiny. Ze zbylé nádivky můžeme udělat knedlíčky nebo ji upéci v pekáčku.

Červená řepa: 6 menších červených řep (uvařených), 1 šalotka, plátek másla
5 cl vinného octa, sůl, pepř

Postup:
Uvařenou červenou řepu nakrájíme na nudličky a restujeme s cibulí, octem, solí a pepřem na másle.

Redakce FFN a Český svaz pivovarů a sladoven

Foto: Archiv ČSPS

Fotogalerie k článku