„Díky tomu se mohou všichni zájemci na Veselém Kopci dozvědět spoustu zajímavého o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor. Od 10.00 hodin mohou návštěvníci ochutnat bramborová jídla připravená podle tradičních lidových receptů, které jsme získali od vesnických hospodyněk,“ uvedla Ilona Vojancová, vědecko-výzkumný pracovník muzea.
Na místě bude možné přímo od pěstitelů brambory koupit či objednat. Pro šikovné děti a jejich rodiče bude připravena malá tvořivá dílna, v níž mohou zhotovit hračky z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti.
Chybět nebude ani ohníček z bramborové nati a v něm pečené brambory. V prodejně s upomínkovými předměty bude k dostání i výtisk brožury s recepty na tradiční bramborové dobroty. Speciální jídla bude vařit také Hospoda Na vejměnku v areálu muzea. Areál muzea v přírodě na Veselém Kopci je pro návštěvníky otevřený od 9.00 do 17.00 hodin, samotný program trvá do 16.00.
Redakce FFN a Národní muzeum v přírodě