Tuto vyhledávanou značku mohou získat pouze produkty vyrobené ze surovin vypěstovaných na jihotyrolských farmách. Výrobky jsou vytvářeny ručně, díky tomu jsou zcela jedinečné.

Facebook

Více než 60% stromů v Jižním Tyrolsku tvoří smrky. Jak známo smrkové dřevo je měkké, lehké a snadno se opracovává. Dalšími rozšířenými druhy stromů jsou modříny a borovice. Menší podíly mají jedle, cypřiše a ovocné stromy. Dřevo je živý organismus a skládá se ze živých buněk. Proto je každý strom tak jedinečný. To, jak vypadá samotné dřevo, je způsobeno především životním prostředím stromu, například srážkami a vlivem světla.

Práce se dřevem se už tradičně stala důležitou součástí každodenního života jihotyrolských farmářů. Ti jsou velice často i vlastníky lesů. Díky tomu mají dostatek surovin pro své řezbářské umění. Dřevo statkáři soustruží a vyřezávají, s vášní vytvářejí svá jedinečná umělecká díla. Ze zpracovaného dřeva vznikají nádherné dekorace, sošky i krucifixy. Splétáním proutí a větví farmáři vyrábí koše, mísy či elegantní stínidla na svíčky.

Umění košíkářství založené na splétání proutí má v tomto kraji více než dva tisíce let starou tradici. Vyžaduje hodiny a hodiny koncentrace, obrovskou trpělivost a cit pro detail.  Jedním z vyhlášených mistrů tohoto oboru je v Jižním Tyrolsku pan Erhard Paris z Oberhofu. Pan Paris ve své práci kombinuje tradiční styl s moderním, podobně jako i další farmáři se značkou Roter Hahn. Kromě košíků vytváří krásné tkané předměty, jako jsou mísy, lucerny, kabelky a tašky.

V dnešní době je dřevo obecně velice oblíbeným přírodním materiálem. V Jižním Tyrolsku se běžně využívá dřevo k výrobě tzv. „Stube“. Tím je míněn salon nebo obývací pokoj, který je úplně celý včetně podlahy vyrobený ze dřeva. Dřevo dodává místnosti teplo, útulno i příjemnou vůni. Společenská místnost byla v minulosti nejdůležitější místností v celém domě. Zejména v zimě trávila celá rodina hodně času právě tady, protože to byla obvykle jediná vytápěná místnost v domě. Dnes je salonek používán v mnoha farmářských pohostinstvích nejen jako místnost pro všechny hosty, která prezentuje tradiční využití dřeva v obytných místnostech jihotyrolských farmářů. Stále je hojně využívána jako místnost, kde se hosté scházejí s farmáři, povídají si a společně snídají nebo jedí.

Tyto vůní dřeva provoněné salonky slouží rovněž pro pořádání tradiční hostiny zvané Törggelen. Ty se konají vždy v podzimním období na oslavu konce sklizně vinné révy. Svátek Törggelen je především o rodině, přátelích a dobrém jídle. Takže kde jinde jej oslavit, než v útulném prostředí tradiční Stube. Každý člověk má rád pohled do roztopeného krbu nebo krbových kamen. Jemné praskání a teplo, které oheň vydává, v nás vyvolává romantické pocity. Je ale zajímavé si uvědomit, kolik práce se skrývá za okamžikem, kdy z krbu či pece začne sálat hřejivé teplo. Nejprve musí farmář pokácet vybrané stromy. Poté se kmeny a větve nařežou na metrové kusy, ty se uprostřed musí rozdělit na dvě části. Až obvykle po dvou letech suchého skladování je dřevo rozřezáno kotoučovou pilou na polínka. Ta jsou uložena ve srubu a naskládána k použití. Kýženou odměnou za všechnu tu práci je chvíle, kdy se rozdělá oheň v kamnech či krbu, a teplo se rozleje po celé místnosti.

Redakce FFN a Roter Hahn

Fotogalerie k článku