Kouzlo salcburské kuchyně spočívá především v regionálně rozmanitých dobrotách z těch nejkvalitnějších surovin. Tady se sází především na prvotřídní suroviny a prověřené výrobce nebo dodavatele přímo z daného regionu. Vařit z takových ingrediencí je pak radost sama o sobě. A co teprve, když člověk ochutná…

Facebook

Smažené vejce s liškovým tatarákem. K tomu marinované bylinky, křupavý špek a domácí majonéza
Připadá vám klasická smaženice, houby na smetaně nebo řízky příliš fádní? Vyzkoušejte lišky, německy Pfifferlinge, po Salcbursku Eierschwammerl v úpravě jako tatarák. Ten má asi většina z nás spojený především s masem, ať už se jedná o hovězí nebo rybu. Stále populárnější jsou však i zeleninové varianty tohoto oblíbeného jídla, proč by tedy nebylo možné, vyzkoušet tataráček i z hub? A vejce v tomto případě vůbec nemusí být součástí celé směsi. Fantasticky chutná smažené, doplněné domácí majonézou a marinovanými bylinkami.
Tento moderní recept pochází od Franze Meilingera, vedoucího restaurace Wayerhof v Brambergu, v rekreační oblasti Wildkogel-Arena. Jeho restauraci najdete i v prestižních mezinárodních kulinářských průvodcích jako je Gault & Millau nebo falstaff. Pokud byste měli zájem ochutnat u samotného mistra, v nabídce je tato pochoutka pod originálním názvem jako Gebackenes Ei auf Eierschwammerltatar mit marinierten Kräutern, knusprigem Speck und Kräütermajonäse.

Tataráček z lišek
Recept pro 4 osoby

Potřebujeme: 4 vejce, cca 600 gramů čerstvých lišek, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 10 plátků špeku, jemně nakrájeného, 1 malý kousek másla, šalvěj, petržel, sůl, pepř, muškát, kmín, citronová šťáva

Na marinované bylinky
Kerblík, pažitka, majoránka, petržel, tymián, olivový olej, medový ocet

Na majonézu
cca ¼ l řepkového oleje, 1 žloutek, hořčice, sůl, citronová šťáva

Dále mouka, vejce, strouhanka na smažení

Postup: Vejce dejte vařit přibližně na 5 minut, poté je prudce zchlaďte ledovou vodou a dejte stranou. Opatrně je oloupejte a posypejte solí. Obalte v mouce, vajíčku a strouhance. Smažte cca na 170 stupňů.
Nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a 2 plátky nadrobno nakrájeného špeku zahřejte na pánvi. Poté přidejte lišky. Všechno smažte tak dlouho, dokud se neodpaří tekutina. Okořeňte solí, kmínem, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte nakrájenou petrželku, jemně pokrájenou šalvěj, máslo a trochu citronové šťávy, a ještě jednou všechno opečte. Opečené lišky dejte na prkénko, nadrobno pokrájejte a následně opět vraťte do pánve stranou.
Rozložte si špek na velkou pánev vyloženou pečicím papírem. Zatížíte hrncem a opékáte pomalu na plotně. Přebytečný tuk osušte kuchyňskou utěrkou.
Dále si připravte majonézu. Žloutek smíchejte s trochou vody, přidejte olej, sůl, pepř, hořčici a citronovou šťávu. Na závěr ještě nakrájenou petrželku a pažitku – hotovo!
Bylinky si omyjeme a vybereme nejlepší listy a části. Zlehka marinujeme s trochou soli, pepře, medového a olivového octa.
Na závěr rozdělte tataráček na talíře a na ně posaďte smažená vejce. Okolo rozdělte marinované bylinky a lžičkou nakapejte na talíř trochu majonézy. Servírujte s křupavým špekem

Redakce FFN a turistický region SalzbugerLand