Gastein je nejvýše položené neledovcové lyžařské oblasti Salcburska. Návštěvníkky tu mohou lyžovat, odpočívat v termálních lázních, kochat se vrcholky hor a pochutnávat si na skvělé gastronomii.

Facebook

Pirožky s masovou náplní z regionu Gastein

Postup přípravy:
Potřebujeme:

  • 500 g uzeného masa
  • 60 g špeku
  • 1 cibule
  • 3-4 brambory, moučné, vařené
  • petržel, majoránka, sůl & pepř
  • 350 g přepuštěného másla
  • Těsto
  • 350 ml vlažné vody
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 350 g žitné mouky
  • 2 lžíce pšeničné mouky

Těsto:

vodu s máslem přivedeme k varu a přidáme sůl
oba druhy mouky nasypeme do misky a přidáme připravenou směs másla, vody a soli. Poté vytvoříme jemné těsto.

Náplň:

maso, brambory a cibuli nakrájíme na kostičky, smícháme a lehce osmažíme
přidáme čerstvě nasekanou petržel a směs dochutíme solí, pepřem a majoránkou
necháme vychladnout
 
Výroba pirohů:

těsto vyválíme na tenký plát a vykrajujeme velká kola
ty po stranách potřeme vodou
doprostřed přidáme směs a přeložíme tak, aby vznikl půlkruh
strany pevně smáčkneme, aby se směs během smažení nevysypala
naplněné taštičky smažíme v rozpáleném přepuštěném másle
 
Tip: Pirohy chutnají nejlépe s kyselým zelím.
 

Redakce FFN