O snoubení jídla s vínem byly napsány celé knihovny, ale v praxi málokdo překročil základní hranici „ke světlému masu bílé víno a k tmavému červené“. Takže co dál, když se naše tradiční vánoční menu do této poučky vejde jen stěží? S výběrem pomůže národní sommelierka Klára Kollárová.

Facebook

Šumivé víno k přípitku i k polévce
Významný okamžik, kdy se rodina a nejbližší sejdou u štědrovečerního stolu, je potřeba oslavit přípitkem. Aperitiv připomene významnost chvíle a příjemně povzbudí chuť k jídlu. A k tomuto účelu se skvělé hodí šumivá vína, resp. elegantní moravské sekty, ideálně suchý sekt (extra brut nebo brut), v němž nejlépe vynikne charakter vína.  Pozor na zavádějící kategorii extra dry, která označuje vína o něco sladší (12-17 gr/l) než brut. Jemné perlení podpoří i zážitek krémové polévky.

„Noblesní sekt ale určitě není podmínkou a skvělou volbou bude i suché mladší Neuburské nebo Rulandské bílé s přívlastkem kabinetní víno nebo pozdní sběr. Jestliže se na vaši sváteční tabuli objevuje zeleninová polévka, pak stojí za úvahu ryze česká odrůda Aurelius, která je velmi příjemně pitelná a ladí s jemným zeleninovým základem. Nekomplikované pohodové snoubení slibuje ale také Müller Thurgau, třeba ve sklepě zapomenuté Svatomartinské.“

Aby kapr nebyl na suchu
Většinou se jako hlavní chod štědrovečerní večeře servíruje smažený kapr, nebo vepřový řízek s bramborovým salátem. Obě varianty jsou poměrně výrazné, a právě proto by i samotné víno mělo být výraznější, plnější a aromatičtější, tak aby se s jídlem skvěle doplňovalo.

„K těmto pokrmům jsou vhodná bílá vína s tóny tropických a citrusových plodů a vyšším obsahem alkoholu. Takovou chuť můžete nalézt například u vyzrálejších Chardonnay, Veltlínského zeleného nebo u Ryzlinku vlašského i rýnského. Ke kapru na černo se skvěle hodí odrůda bílého vína Malverina, která není sice obvyklá, ale nadchne vás svou chutí a typickým skořicovým buketem. Kromě kapra se často na vánoční tabuli vyskytují i jiné sladkovodní ryby, ke kterým se skvěle hodí bílá vína. Výjimkou nejsou ani ryby mořské, ty s jemným bílým masem podpoříte suchým Ryzlinkem rýnským nebo Sauvignonem. S výraznějším tučnějším lososem či tuňákem kombinujte růžové Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon.“

Okouzlete návštěvu domácím cukrovím a skvělým vínem
Většinou bývá napečeno několik druhů vánočního cukroví, a je nesnadné je skloubit s nějakým univerzálním vínem.

„Obecně lze říci, že více se hodí k domácímu cukroví polosladká až sladká vína, vč. speciálních ledových či slámových vín. Pokud si chcete hrát ještě více, tak k ořechovému cukroví volte aromatický Irsai Oliver nebo Muškát, ke kokosovému přívlastkový Aurelius nebo bílé barikové Chardonnay a ke kandovanému ovoci např. slámové víno odrůdy Hibernal či Sauvignon.“

A co k jiným svátečním pokrmům?
Houbový kuba, tak jako pečená kachna se zelím k vánočním svátkům neodmyslitelně patří, a tak nesmíme zapomenout ani na ně.

„K prvnímu z pokrmů je potřeba zvolit plné bílé kořenité víno, například přívlastkové Veltlínské zelené. K pečené kachně se skvěle hodí hutné červené víno. Chybu neuděláme, budeme-li vybírat z pro náš region typické Frankovky, nebo světáčtějšího Merlotu, ovšem s typických moravským rukopisem.“

TIP: Jak víno správně podávat?
Sekty, lehká ovocná a dezertní vína je vhodné podávat nachlazená na nižší teplotu, tedy na 6-8 °C. Suchá bílá vína a vína růžová ideálně o teplotě 10-12 °C. Plná a starší červená vína si nejlépe vychutnáte při teplotě 16-18 °C.

Tvar a držení sklenice jsou také velmi důležité. Zatímco sekty se podávají ve sklenicích s úzkým hrdlem, jehož stopku držíme u spodu, abychom víno nezahřívali teplotou dlaně, vína bílá se podávají v menších sklenicích do tvaru tulipánu a drží se také uprostřed stopky. Vínům červeným náleží velká sklenice ve tvaru tulipánu, jejíž tělo umožňuje vůním dokonale se rozvinout. Víno lejeme vždy do 1/3 sklenice. Nedoléváme pouze červené, ale i bílé víno, které díky častějšímu nalévání menšího objemu udržujeme tímto stále chladné.

Redakce FFN

 www.vinazmoravyvinazcech.cz


 

 

Fotogalerie k článku