Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi datem spotřeby a doporučenou minimální trvanlivostí, jak skladovat jednotlivé druhy potravin, jak správně zorganizovat prostor v lednici či mrazáku, nebo i to, co proti plýtvání potravinami dělá Kaufland.

Facebook

Podle údajů spolku Zachraň jídlo jsou domácnosti odpovědné za 55 % potravinového odpadu a každá česká domácnost ročně proplýtvá přibližně deset tisíc korun. V celé Evropské unii pak každý rok vyhodíme potraviny v hodnotě 149 miliard eur. Například v souvislosti s označením doby spotřeby a minimální trvanlivosti (jak u zákazníků, tak i u výrobců) skončí v EU ročně v odpadkovém koši téměř 9 miliónů tun jídla.

Kaufland jde v předcházení vzniku potravinového odpadu příkladem. Díky automatickému systému naskladňuje produkty s ohledem na očekávanou poptávku. Zboží jako nebalené pečivo, maso, ryby, drůbež, uzeniny, sýry nebo lahůdky s ohledem na datum spotřeby průběžně zlevňuje. Dlouhodobě spolupracuje s Českou federací potravinových bank, které ročně daruje přibližně 250 tun potravin. V neposlední řadě pak potraviny nevhodné k prodeji za symbolickou částku prodává zoologickým zahradám a mysliveckým sdružením.

Více ke kampani najdete na www.kaufland.cz/nekrmkos

Kaufland svými komunikačními kanály podpořil i kampaň iniciativy Zachraň jídlo s názvem „Září proti plýtvání“, která se konala v souvislosti s Mezinárodním dnem povědomí o plýtvání jídlem vyhlášeným OSN na 29 září. Na začátku každého zářijového týdne rozesílalo Zachraň jídlo spotřebitelům e-maily s tipy a radami, jak neplýtvat potravinami a ušetřit tak peníze. Měsíční výzvy se zúčastnilo 988 lidí.

Datum spotřeby vs. datum minimální trvanlivosti
Věděli jste, že je rozdíl mezi „spotřebuj do“ a „minimální trvanlivost do“? Datum spotřeby (spotřebuj do) je vždy na čerstvých potravinách, které bychom měli rychle sníst. Po uplynutí dané doby se už výrobek nesmí prodávat a my bychom jej měli jíst jen s opatrností. Jde zejména o mléčné výrobky, chlazené maso nebo ryby. Minimální trvanlivost nám říká, jaká je minimální životnost potraviny. Takové produkty se nekazí tak rychle, dokonce se smí i v obchodech s označením prodávat. Jsou to například sušenky, těstoviny nebo konzervy.

Tipy na správné uskladnění potravin
Kaufland spolu se Zachraň jídlo přináší tipy na uchovávání potravin, aby vydržely čerstvé co nejdéle. Díky těmto jednoduchým radám ušetříte spoustu starostí i peněz.
Rajčatům, lilkům i paprikám se daří v relativním teple. Zima a lednice jim nedělá dobře, přicházejí o chuť i hodnotné látky. Skladujte je ideálně o teplotách 8 až 15 °C, případně v pokojové teplotě.
Čerstvé bylinky proberte a odstraňte tlející části. Pak je v mikrotenovém sáčku s dírkami vložte do přihrádky na zeleninu v lednici, nebo je můžete zamrazit v ledových kostkách s vodou či olejem.
Houby skladujte v prodyšné nádobě v lednici při teplotě od 0 do 6 °C. Když se zapaří, mohou být toxické, proto je před uskladněním nemyjte. I tak je spotřebujte ideálně do 3 až 5 dní.
Brambory skladujte v suchu, tmě a chladu. A to nejlépe o teplotách do 6 °C, jinak začnou klíčit nebo na světle zelenat. Zelené části jsou jedovaté. Nejlepší je pro ně sklep nebo lednice.
Kořenové zelenině se nejlíp daří v chladu a relativně vyšší vlhkosti. Ideální je spodní přihrádka lednice. Nať bývá výborná do salátů nebo pesta. Vždy ji ale odřízněte a uchovávejte zvlášť.
Jablka skladujte v chladu, ve spodní přihrádce lednice nebo ve sklepě. Uvolňují ethylen, proto je uchovávejte odděleně od ostatního ovoce a zeleniny, jinak urychlí jejich zrání.
Bochník chleba nejdéle vydrží zabalený v čisté utěrce v chlebníku. Utěrka pohlcuje vlhkost a brání zplesnivění. Kvalitní chleba tak vydrží i týden. Delší trvanlivost mívá chléb kváskový.
Vejce preferují chlad, nejlépe 5 až 8 °C. Nijak je neomývejte ani neotírejte, abyste nenarušili jejich ochranný film. Spotřebujte je pak nejpozději do 28 dnů od snášky.
Jogurty skladujte v lednici v co největším chladu. I po datu spotřeby bývají obvykle v pořádku. Nekonzumujte je ale, pokud mají nafouknuté víčko, nebo plíseň na povrchu.

Jak správně zacházet s lednicí

  1. Optimální teplota lednice jsou 4 °C.
  2. Udržujte lednici plnou maximálně ze tří čtvrtin.
  3. Jídlo s kratší trvanlivostí ukládejte dopředu.
  4. Uvařené jídlo nejdřív nechte vychladnout mimo lednici.
  5. Čerstvé maso a mléčné produkty dávejte dál od sebe.
  6. Nákup ukládejte do chladu co nejdříve.

Jak správně zacházet s mrazákem

  1. Nedávejte do mrazáku horké jídlo.
  2. Jídlo dobře zabalte a vytlačte všechen vzduch.
  3. Mrazte menší porce, jaké sníte na jedno rozmražení.
  4. Popište si krabičky datem, kdy jste jídlo zamrazili, a co krabička obsahuje.
  5. Rozmražené jídlo už znovu do mrazáku nevracejte.
  6. Naplňte celý mrazák, je pak energeticky úspornější.

Recepty – Dokonalé jídlo nejen ze zbytků
Čarujte jako opravdový šéfkuchař. I ze zbytků se dá vykouzlit dokonalé jídlo, a navíc předejdete plýtvání potravinami. Měkká rajčata jsou skvělou surovinou pro domácí protlak. Z hnědých banánů můžete vyrobit sladké smoothie či osvěžující domácí zmrzlinu. Vynikající může být i zbytkové rizoto z toho, co dům dal.
Zachraň jídlo již od roku 2015 inspiruje spotřebitele tzv. záchranářskými recepty, které využívají zbytkové suroviny, případně pak i ty suroviny, které se běžně vyhazují. Na stránkách www.zachranjidlo.cz/recepty najdete více než 100 inspirativních receptů, které určitě stojí za vyzkoušení.

Salát z pečené červené řepy
Suroviny: 5 malých červených řep včetně natí, pokrájených na klínky, 3 lžíce olivového oleje, 1/2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu sůl, pepř, 1 lžíce datlového nebo javorového sirupu, 1 lžíce balzamikového octa, 6 lžic strouhaného parmazánu, 5 lžic plátků mandlí, nasucho opražených, 1 lžíce pažitky, nadrobno pokrájené

Citronovo-hořčičná majonéza:
Suroviny: 5 lžic kvalitní majonézy, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička francouzské celozrnné hořčice, 1 stroužek česneku, prolisovaný, 1 lžička datlového nebo javorového sirupu, sůl

Postup:

1. Důkladně omyté, neoloupané a pokrájené řepy promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, rozmarýnem, solí a pepřem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 ºC asi 35 minut.

2. V misce rozmíchejte datlový sirup se 2 lžícemi balzamikového octa. Směs promíchejte s řepou a dejte péct na dalších 10 minut.

3. Smíchejte všechny ingredience na majonézu a dejte stranou.

4. Najemno pokrájejte listy řepy a vložte do velké mísy.

5. V další misce smíchejte lžíci majonézy se lžící olivového oleje, citronovou šťávou, 1/2 lžící balzamikového octa, solí a pepřem. Směs nalijte na listy řepy a rukama 1 minutu masírujte. Přidejte polovinu parmazánu, polovinu mandlí a promíchejte.

6. Upečenou řepu poklaďte na připravený salát z řepných listů, pokapejte majonézou, zasypte zbylým parmazánem, mandlemi a pažitkou.

Pesto z mrkvové natě
S kopcem lístků bazalky, hrstkou piniových jadérek, kusem parmazánu a olivovým olejem dokážete ve chvilce vytvořit luxusní pochoutku, která se skvěle hodí na dochucení těstovin, salátů, sýrů, chleba či polévek. Ale rozhlédněte se kolem a vytvořte si vlastní kombinace bylinek, ořechů a oleje.
Suroviny:
nať z 1 svazku mrkve, 2 větší stroužky česneku, 3 lžíce slunečnicových semínek, 4 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl a pepř

Postup:

1. Mrkvovou nať důkladně operte a ze stonků otrhejte lístky.

2. Lístky nasekejte na velmi jemno. Nejlépe to jde, když z lístků vytvoříte kompaktní „kouli“ a jemně sekáte co nejostřejším nožem. Čím drobněji se podaří nať nasekat, tím lepší bude struktura výsledného pesta.

3. Česnekové stroužky oloupejte a utřete nožem nebo v hmoždíři, případně použijte lis na česnek.

4. Slunečnicová semínka nasekejte nadrobno.

5. V misce smíchejte mrkvovou nať, česnek a semínka, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.

6. Pesto přesuňte do uzavíratelné skleničky, uložte do lednice a spotřebujte během několika dnů. Pokud chcete, aby pesto vydrželo déle, zalijte jej na povrchu olejem.

TIP: Do pesta nastrouhejte parmazán nebo mrkvovou nať doplňte jinými bylinkami.

 

 

Redakce FFN a Kaufland