Můžeme si tak pochutnat na knedlících kynutých, bramborových, houskových, karlovarských, krupicových, špekových, tvarohových, ovocných i plněných nejrůznější zeleninou. U perníku je tomu s množstvím rozličných receptů obdobně. Mlékárna Valašské Meziříčí přichází pro podzimní období se dvěma recepty těchto zdomácnělých pokrmů. Zcela jistě Vás zasytí, pochutnáte si na nich a připomenou teplo domácí kuchyně. Podzimní menu doplní také dýňová polévka. Pro Mlékárnu Valašské Meziříčí je podstatné, aby její výrobky dýchly na zákazníky tradicí dob našich předků a staly se synonymem jistoty zachování kvality.

Facebook

„První recepty na ovocné knedlíky na českém území pochází už ze 17. století. Původně se knedlíky připravovaly smažením a až o něco později se začaly i vařit,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Sladké knedlíky můžeme kromě jahod plnit také švestkami, meruňkami či borůvkami, posypat mákem, skořicí, opraženou strouhankou a navrch pak dát šlehačku, jogurt či kysanou smetanu,“ dodává Zuzana Pavelková.

Perník má velmi starobylý původ. Pečivo z medu a mouky znali již v Egyptě, antickém Řecku a Římě. První zmínka o perníku v Čechách pochází ze 14. století.

Věděli jste, že původní receptura perníku se skládala z medu, mouky a pepře? Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Tradiční recepty se začaly postupně upravovat a vznikla tak rozmanitá nabídka nejrůznějších variant.

Dýňová polévka  
Doba přípravy: 45 minut – 4 porce
Ingredience: 1 střední dýně Hokkaido (cca 800 g), 2 větší cibule, 1 menší petržel? 1 Kysaná smetana z Valašska? 5 lžic Čerstvá smetana z Valašska, 500-800 ml zeleninový vývar, 100 g máslo, půl hrnku ovesný vloček, pražená slunečnicová semínka, muškátový ořech (strouhaný), sůl, pepř
Postup:
Na másle osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme dýni (bez semínek), petržel a společně chvíli dusíme. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme. Okořeníme muškátovým ořechem a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Přidáme ovesné vločky a vaříme dalších 10 minut. Stranou si na lžíci oleje osmažíme slunečnicová semínka Přidáme kysanou i čerstvou smetanu a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme do hluboké misky nebo talíře se lžící Kysané smetany a slunečnicovými semínky.

Plněné ovocné knedlíky  
Doba přípravy: 60 minut – 4 porce
Ingredience: 500 g polohrubá mouka, ½ prášek do pečiva, 250 g Smetanový bílý jogurt z Valašska, 50 g změklé máslo, 2 vejce, špetka soli , jahody nebo jiné ovoce
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme nelepivé těsto. Z těsta vytvoříme na pomoučeném vále placičky, do kterých zabalíme ovoce. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 15 - 20 minut. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, jsou hotové. Hotové knedlíky posypeme cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Můžeme přidat i pár lžiček jogurtu navíc.

Perník 
Doba přípravy: 45 minut – středně veliký plech
Ingredience: 200 g polohrubá mouka, 200 g hladká špaldová mouka, 1 kypřící prášek do perníku, 1 lžička perníkové koření, 450 g Acidofilní mléko s cereáliemi, 50 ml Čerstvé mléko z Valašska, 1 vejce, 130 ml slunečnicový olej, 2-3 lžíce kakao
80 g med, 90 g třtinový cukr, špetka soli
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Smícháme nejdříve sypké suroviny a pak přidáme acidofilní mléko s cereáliemi, mléko, vejce med a olej. Vše promícháme a vytvoříme hladké, tekuté těsto. Hlubší plech vymažeme a vysypeme polohrubou moukou a pak nalijeme těsto. Pečeme cca 30 minut, zkoušíme špejlí, zda je perník upečený. Po vychlazení perník ocukrujeme a dozdobíme ovocem.

Redakce FFN
www.mlekarna-valmez.cz

 

Fotogalerie k článku