Facebook

Prospěšné silice obsažené v koření prohřejí tělo, prokrví, dodají vitaminy a blahodárně zapůsobí na vaše zdraví i psychiku.

Jablka kyselá, sladká či křupavá jsou v kuchyni opravdovou sázkou na jistotu! Neuvěřitelně snadno se dají zpracovat a dodají všem pokrmům nádech podzimu. Chcete-li se o tom přesvědčit, zkuste bez prodlení náš recept na jablečný závin, tentokrát s jogurtem. Díky jogurtu je těsto vláčné a chutné i několik dní. Ale jen pokud se okamžitě nesní…
Hruška je také úžasné podzimní ovoce! Šťavnaté a pevné, sladké a lehké. A nepoužívá se jen do dezertů... Chuť hrušek lze kombinovat i s jinými vůněmi. Skvěle se doplňuje s tvarohem a sýry. Proto přinášíme jednoduchý recept na tvarohový koláč s mandlemi.

Náš tip:
Nechcete o víkendu péct, ale raději být venku? Náš jablečný horký nápoj vezmete jednoduše s sebou v termosce ven na procházku. Verzi pro dospělé můžete doplnit kapkou brandy. Recept na teplý a voňavý nápoj plný koření najdete níže.

Podzimní jablečný závin
Suroviny: 350 g hladké mouky, 250 g tuku na pečení, 150 g bílého jogurtu, 4 velká jablka, 1 ks vanilkového cukru Vitana, 1 ks skořicového cukru Vitana, vlašské ořechy dle chuti, 1 vejce na potření

Postup:
Mouku, tuk a jogurt propracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu. Pak těsto rozválíme na tenký plát, na který poklademe oloupaná a najemno nakrájená jablka. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a nakonec nahrubo nasekanými ořechy. Zavineme do závinu a pomašlujeme vajíčkem. Pečeme při 180 stupních cca 20 minut.

Tvarohový koláč s hruškou
Suroviny:
Na těsto: 250 g polohrubé mouky, 125 g másla, špetka soli, vejce, 1 ks vanilkového cukru Vitana, 50 g moučkového cukru
Tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 citron na šťávu a kůru, 1 ks cukru s mandlovou příchutí Vitana, 300 g očištěné a nakrájené hrušky
 

Postup:
Změklé máslo propracujeme s ostatními surovinami v pevné těsto a to necháme 30 minut odležet v chladu. Těsto rozválíme na velikost koláčové formy, kterou jím vyložíme. Dno propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nezvedlo. Koláč potřeme tvarohovou náplní a poklademe očištěnou a nakrájenou hruškou. Pečeme při 170 stupních cca 35 minut. Po upečení pocukrujeme.

Horké jablko
Suroviny: 1 l jablečného džusu, 250 ml vody, zázvor, 1 sáček Vitana pyramidky horké jablko

Postup:
Jablečný džus a vodu nalijte do hrnce, přidejte pyramidku Vitana horké jablko a nakrájený zázvor, na mírném ohni prohřejte a uvolněte aroma z koření, sáček i zázvor vyjměte. 

 

Redakce FFN