Facebook

Ostřejší nakládané okurky „pepřovky“

Suroviny: 5 kg okurek nakládaček, 1 lžíce soli, 2 zelené papriky, 8 šalotek, 1 křen, 1 hrst čerstvé bazalky, 1 lžíce černého pepře celého Vitana, 4 bobkové listy Vitana, 400 ml vinného octa, 2 l vody

Postup:Malé nakládačky je potřeba nejprve umýt a ponořit na několik hodin do vody. Okurky vyndáme, necháme okapat a poté vložíme do velké mísy. Prosolíme je, promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme do druhého dne uležet. Připravíme si víčka a sklenice. Je potřeba je dobře vymýt a nechat volně uschnout na čisté utěrce.Druhý den nakrájíme papriku a křen na tenké plátky, cibuli nadrobno. Okurky vypereme v čisté vodě a naskládáme do připravených sklenic. Pravidelně je prokládáme plátky papriky a křenu, drobnými kousky šalotky i bylinkami a kořením. Vodu svaříme s octem. Lákem zalijeme okurky ve sklenici, zakryjeme víčkem a necháme 4 dny odstát. Poté lák slijeme, uvaříme další lák podle stejného receptu a přelijeme jím okurky. Necháme další 4 dny odstát a ještě jednou zopakujeme. Nakonec můžeme s lákem okurky zavařit při 80 °C po dobu asi 15 minut. Pokud okurky nezavaříme, uložíme je na chladné místo a hlídáme, aby nevykukovaly z hladiny.

Kořeněná rychle kvašená zelenina třikrát jinak

Suroviny:
Základní nálev: 1 l vody (nejlépe filtrované/převařené a odstáté), 20 g soli (bez přidaného jódu)

Fermentovaný květák: 1 květák, 1 lžíce Kurkumy Vitana, 1 lžíce Římského kmínu Vitana, 6–8 bobkových listů Vitana
Fermentované zelí s ředkvičkami: ½ hlávky červeného zelí, 1 svazek ředkviček, 1 lžíce nového koření celého Vitana, 1 lžíce černého pepře celého Vitana, 1 lžíce semínek fenyklu Vitana
Fermentované cukety: 4 mladé cukety, 1 lžíce zeleného pepře celého Vitana, 1 lžíce hořčičného semínka Vitana, 6 bobkových listů Vitana
 

Postup:
Kvašenou zeleninu připravujeme vždy stejným způsobem, nehledě na to, jaký typ zeleniny kvasíme. Kromě základních ingrediencí je také potřeba mít po ruce dobře vymyté zavařovací sklenice či nádobu na kvašení přímo určenou. Hodit se nám bude také sklenička, jejíž dno se vejde do zavařovací sklenice – s její pomocí zatížíme zeleninu ve sklenici. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a napěchujeme do sklenic. Sklenice neplníme zcela, je třeba nechat místo na zatížení.

Připravíme si nálev z převařené nebo filtrované vody a soli, kterou ve vodě dobře rozpustíme. Nálevem zalijeme zeleninu tak, aby byla zcela ponořená. Pomůžeme si skleničkou, zatížíme s ní zeleninu tak, aby zůstala stále pod hladinou. Sklenice umístíme na temné místo v chladu (ideální teplota je 18–21 °C, vhodná je třeba chladnější spíž). Při kvašení bude nálev lehce pěnit, může ze sklenic vytékat. Proto je dobré sklenice postavit na tác, který poté snadno očistíte.

Asi za 7–10 dní (podle teploty prostředí) se na povrchu tekutiny přestanou tvořit bubliny. Díky tomu poznáte, že kvašení ustalo. Sklenice uzavřete a skladujte v lednici. Fermentovaná zelenina v lednici vydrží až několik měsíců.

Redakce FFN a Vitana
 


 

 

 

 

 

Fotogalerie k článku