Facebook

Mnozí si rádi připlatí za tzv. bio výrobky nebo za produkty přímo od farmáře (rozuměj sedláka, ne až z Ameriky), jiní chtějí podpořit nákupem tuzemské výrobce vůbec, a navíc spoléhají i na zpravidla vyšší kvalitu českých produktů, než mají často ty dovážené. Všichni bez rozdílu si však chtějí na potravinách hlavně pochutnat, to jen ti nejúzkostlivější považuji potraviny snad víc za léčivo než za jedno z důležitých a zároveň snadno dostupných životních potěšení.  Dobré jídlo vám totiž spolehlivě zvedne náladu, zatímco to špatné vám ji dokáže stejně spolehlivě zkazit. A právě jako snaha o dobrou náladu těch, kdo preferují chutné potraviny od českých výrobců, i tak by se dal vzletně charakterizovat hlavní smysl soutěží o značky ČESKÁ CHUŤOVKA a DĚTSKÁ CHUŤOVKA. Zkrátka potravina oceněná Českou nebo Dětskou chuťovkou pochází zaručeně od českého výrobce a její výtečnou chuť zároveň ověřili renomovaní znalci.

K dobré náladě zákazníků tak za předchozích dvanáct let přispělo již ohromujících téměř tisíc dvě stě potravin od dvou set dvaceti šesti skvělých českých výrobců, oceněných značkou ČESKÁ CHUŤOVKA, a dalších dvě stě dvacet pět výrobků od devadesáti sedmi producentů potěšilo zejména děti, protože získaly od dětské poroty značku DĚTSKÁ CHUŤOVKA, a to už je přece slušná porce radosti!

Už od pátého ročníku soutěže se díky podpoře vedení Senátu předávají ocenění nejúspěšnějším českým potravinářům v krásném prostředí Rytířského sálu Valdštejnského paláce, pokud samozřejmě odhlédneme od loňské covidové výjimky, která se, doufejme nebude opakovat a všichni ocenění výrobci si tak budou moci opět naplno užít slavnostní chvíle v těchto důstojných prostorách. Od roku 2017 poskytuje soutěži aktivní záštitu Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova, která tím deklaruje svůj zájem o podporu českých potravin.

Záštitu soutěži letos opět poskytl i ministr zemědělství Miroslav Toman. Odbornou úroveň a prestiž soutěže pak podtrhuje odborná garance renomované Vysoké školy chemicko-technologické v Praze společně s VOŠ, SPŠ a SOŠ PODSKALSKÁ, která zajišťuje vysoce profesionální zázemí oběma hodnotitelským komisím – jak odborné, tak i dětské.  Odborným patronem soutěže pak je rektor VŠCHT prof. Dr. RNDr. Pavel Matějka.

Uzávěrka přihlášek do letošní soutěže je 16. září. Slavnostní předávání ocenění se uskuteční 2. listopadu v reprezentativní atmosféře historických prostor Valdštejnského paláce. Přítomní novináři tam i letos na základě vlastní ochutnávky předají tři ocenění Cena novinářů – Česká chuťovka 2021. V pořadí už jedenáctá výrazná osobnost českého potravinářství bude slavnostně poctěna titulem Rytíř české chuti. Spoluorganizátorem slavnostního předávání ocenění je Česká cesta – Via Bohemica, z.s.

Přihlášku i pravidla soutěže, jakož i seznam historicky všech úspěšných výrobců a oceněných potravin, lze nalézt na www.ceskachutovka.cz . Českou chuťovku je možné také sledovat na facebooku, kde jsou uveřejňovány aktuální informace a novinky od držitelů ocenění.

 

www.ceskachutovka.cz