Facebook

Držitelkou akreditace a vzdělávací institucí je RNDr. et Mgr. Jana Vlková, která se touto problematickou zabývá již přes deset. Autorka kuchařek o jedlých rostlinách, zakladatelka tohoto oboru v Česku, zorganizovala v uplynulých letech desítky kurzů a workshopů pro veřejnost, gastronomické odborníky i zájmové spolky, k úspěšné akreditaci říká: „Jsem ráda, že vědění o planých jedlých rostlinách, které jsem za ty roky nashromáždila, se neztratí. Budu je předávat učitelům a učitelkám, kteří ho pak budou dál zprostředkovávat svým žákyním a žákům. Je to obrovská radost.”

Program je akreditovaný jako mobilní. Lektorka bude vyjíždět za učiteli po celé české republice.

„Různé emoce procházejí žaludkem, proč by jím nemohly procházet i školní znalosti a vědomosti,“ dodává botanička, ekoložka a kulinární spisovatelka, a pokračuje: „V jednom soustu salátu z planých bylin je obsažena odpověď na stále se opakující otázky ,proč se tohle mám učit?´.  Děti rády vaří, baví je proměna surovin, struktur a chutí. Když se jim odhalí exaktní základy těchto procesů, je to jako by se jim prozradila nějaká alchymistická kouzla.“

Seminář má teoretickou i praktickou část a trvá šest hodin. Jeho cílem je v úřední řeči „ukázat úzké mezioborové propojení přírodovědných disciplín (chemie, biologie a ekologické výchovy) s praktickou aplikací v kuchyni / při přípravě a konzumaci jídla, to vše v širším kontextu pozitivního vlivu na zdraví, imunitu i celkovou kondici.

Učitelé se dozvědí, jak mohou na jednoduchých, všedních a velmi blízkých materiálech a jevech vyskytujících se v „normální“ přírodě názorně doplnit teoretický výklad „z učebnic“. Benefitem pro žáky je úzké propojení teoretických znalostí s vlastními prožitky v přírodě a materializace nabytých znalostí senzorickým zkoumáním jednoduchého přírodního materiálu – osahávání, prohlížení, krájení, ochutnávání.“

Jako závdavek přinášíme recept na salátek s medvědím česnekem a fialkami  podávaný s rýží

 Postup:
Česnek medvědí dobře omyjeme a nakrájíme na hrubé proužky.
Fialky lehce opereme, aby neztratily vůni.
Rýži uvaříme podle návodu a necháme lehce vychladnout, aby se kvítí prudce nespařilo
Do salátku přidáme k rýži a podáváme samotné nebo s masem

Redakce FFN