Při nesprávném zacházení pak často suroviny končí seschlé nebo pokryté plísní v koši. Jak tedy zjistit, kam skutečně patří?

Facebook

Ovoce i zeleninu se vyplatí vždy kupovat co nejvíce čerstvou, ideálně se stopkou nebo kořeny. Při samotném skladování je poté potřeba brát v potaz několik faktorů, které mají vliv na to, jak dlouho potravina zůstane čerstvá. Rozhoduje teplota, světlo a vlhkost. Stejně tak je dobré vycházet ze samotné povahy ovoce nebo zeleniny – například kolik obsahuje vody, v jakých podmínkách a kde vyrostla. Původ i doporučení na skladování najdete většinou rovnou na obalu. Ve chvíli, kdy si tyto faktory uvědomíte, nebude už tak složité si odvodit, jestli daný kus patří do lednice, spíže či sklepa, nebo je nejlepší ho nechat dozrát třeba na kuchyňské lince,“ radí Jaroslav Neuman, nákupčí ovoce a zeleniny z online supermarketu Košík.cz. „Nejzákladnější pravidlo ovšem zní: ať už budete uskladňovat jakýkoliv kus ovoce či zeleniny, nikdy ho neomývejte, dokud ho nebudete chtít zpracovat. Podobně jako je tomu například u vajíček, totiž i v tomto případě můžete porušit ochrannou vrstvu, která potravinu přirozeně chrání před předčasným zkažením.“

Do chladu rozhodně patří veškeré bobulovité, zahradní a lesní ovoce, stejně jako jablka a hrušky. Všechny zmíněné mají rády vyšší vlhkost, která je udržuje chutné a čerstvé, ideální tedy bude je uskladnit do spodní části lednice. Do stejné přihrádky by měla putovat také veškerá listová a košťálová zelenina včetně ředkviček. U měkkých kusů platí, že není vhodné je pokládat na sebe – dochází pak k otlakům a urychlení tvorby plísně.

Pro zachování co nejdelší čerstvosti je vhodné mít veškerou zeleninu v lednici uschovanou v odděleném boxu, ideálně pak v dózách nebo potravinářské folii. V chladničce je stejně tak možné na přechodnou dobu uschovat jakoukoliv již nakrájenou nebo oloupanou zeleninu, kterou máte připravenou třeba na vývar nebo do směsi. Nejdéle vám vydrží, pokud ji vložíte do nádoby s vodou,“ říká nákupčí Neuman.

Speciálním případem jsou pak papriky. U těch se často uvádí, že by se měli skladovat mimo lednici pro zachování čerstvosti, ale to není tak úplně pravda. “Toto pravidlo platí jen u čerstvě sklizených paprik z vlastní zahrádky. Papriky zakoupené v obchodech patří jednoznačně do lednice, protože za sebou mají několik dní na cestě a ve skladech, kde jsou zachlazené a musí pokračovat ve stejném teplotním řetězci, jinak začnou dehydrovat,” doplňuje Jaroslav Neuman.

Redakce FFN