Recepty jsou navíc jednoduché na přípravu, takže část jich zvládnete připravit takřka od počítače.
A jak je to s tím afrodiziakálním kořením? Pepř je pro mnohé z nás dnes už běžným kuchyňským kořením, ale přitom málokdo ví, že se mu připisuje i magická moc. Obsahuje léčivý piperin, o kterém se povídá, že kromě trávení stimuluje i mužskou vášeň. Ženy pak údajně činí naopak něžnějšími. Také voňavá a lehce nasládlá skořice pomáhá prohřívat organismus, a tak může být velmi dobrým pomocníkem k zažehnutí touhy. Důkazem je legenda o královně ze Sáby, která praví, že dokázala okouzlit krále Šalamouna nejen svou inteligencí a bohatstvím, ale právě skořicovou vůní, neboť s příchodem do Jeruzaléma si natřela tělo olejem ze skořice. Šalamoun jí pak nedokázal odolat. Zatímco zázvor si mnozí z nás pojí primárně s nachlazením, tento kořen, který už při malé dávce pěkně štípe, bývá řazen mezi přírodní afrodiziaka, protože podporuje rozproudění krve a za určitých okolností tak i vášně. Bonusem zázvoru je fakt, že účinně spaluje tuky, což se po dobré večeři hodí.
Náš vychytaný tip: při plánování večeře myslete i na následující ráno. Pro lepší den svému partnerovi připravte hříšně dobré a energizující kakao s kopcem šlehačky a lívanečky k tomu.

Facebook

Vylepšené jednohubky
Ingredience:100 g bresaoly, 100 g prosciutta, 100 g parmazánu vcelku, 100 g pecorina vcelku, 1 hlávka mladého římského salátu, pár snítek fenyklu či jiné jemnolisté bylinky, špetka mletého barevného pepře Vitana, fíkový džem či dle libosti

Postup:
Salát rozdělíme na lístky, dobře propereme a necháme okapat. Sýr nakrájíme na hranolky. Plátek šunky rozprostřeme na prkénku, vložíme na něj lístek salátu, hranolek sýru a kapku džemu dle libosti. Vše ozdobíme bylinkou vaší volby a opatrně maso zabalíme do kornoutku. Díky tomu bude náplň krásně vidět a lákat strávníky k ochutnání. Nakonec dozdobíme čerstvě mletým barevným pepřem. Kornoutek zajistíme párátkem, kterým se snažíme propíchnout nejen šunku, ale i sýr a salátek.

Glazovaný losos s mangoldem
Ingredience: 700 g filetu z lososa, 1 lžíce olivového oleje, 1 šalotka, 2 lžíce octa z červeného vína, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 2 lžíce třtinového cukru, 400 g mangoldu nebo směsi listových salátů, 1 citron, 2 lžíce konopných semínek, špetka soli, špetka mletého černého pepře Vitana

Postup:
Nejprve jemně opečeme konopná semínka na suché rozpálené pánvi a vysypeme je do misky. Poté na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, do které vhodíme nakrájenou šalotku. Opékáme ji asi 3 minuty. Do nadrobno nakrájené šalotky vmícháme ocet z červeného vína a směs promícháme. Přidáme cukr s hořčicí. Dokud se vše dokonale nespojí, mícháme. Ochutíme solí a pepřem. Glazé přelijeme do nádoby, kterou můžeme vzduchotěsně uzavřít, a vložíme do lednice na 30–60 minut k odležení.
Filety osolíme, opepříme a potřeme je z obou stran polovinou připraveného glazé. Na předehřáté pánvičce smažíme lososa na středním plameni asi 5–10 minut. Mangold nebo směs listových salátů jemně spaříme a servírujeme spolu s lososem. Ruby posypeme konopnými semínky a pokapeme glazé. Rybu můžeme dochutit citronem.

Sněhová srdíčka Pavlova
Ingredience: 6 ks bílku, 210 g cukru krupice, 1 ks cukru s mandlovou příchutí Vitana, 150 g cukru moučka, 50 g rybízového džemu, 1 lžička mletého zázvoru Vitana, 500 ml smetany ke šlehání, 2 ks ztužovače šlehačky Vitana

Postup:
Bílky, cukr krupice a cukr s mandlovou příchutí našleháme v pevný sníh, přimícháme moučkový cukr, zázvor a rybízový džem. Pomocí cukrářského sáčku sníh nastříkáme do tvaru srdce na pečicí papír a sušíme při 100 stupních cca jednu hodinu. Po upečení stříkáme šlehačkou se ztužovačem a slepíme.

Energizující kakao
Ingredience: 3 lžíce kakaa, 100 g hořké čokolády, 500 ml plnotučného mléka, 1 ks vanilkového cukru Vitana, 150 ml smetany ke šlehání , špetka mleté skořice Vitana, špetka mletého chilli Vitana

Postup:
Do rendlíku nalijeme mléko, nasypeme cukr, chilli, rozlámanou čokoládu, kakao a za stálého míchání na středním plameni povaříme zhruba 10 minut. Následně si vyšleháme smetanu do tuha. Jen co je kakao v rendlíku hotové, nalijeme ho do ¾ hrnečku. Pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku na kakao v hrnku nazdobíme šlehačku, kterou zlehka posypeme skořicí.

Redakce FFN
www.vitana.cz

 


 

Fotogalerie k článku