Zdánlivě všední, ale nikdy ne obyčejná. Nechte si domov provonět právě tou vaší nejoblíbenější vánoční ozdobou, nebo letos vyzkoušejte něco nového…

Facebook

Začneme hned vedle, u našich sousedů. Slovenský národní skládaný koláč z nadýchaného kynutého těsta se čtyřmi druhy náplní, makovou, ořechovou, tvarohovou nádivkou a domácími povidly to je štědrák, dokonalá kombinace chutí. Německá štóla, kyprá buchta, která zdomácněla i u nás, hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem, má tvar bochníku, který má připomínat malého Ježíška zabaleného v plenkách. Italské panettone, to je sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou. Peče se v Itálii na Vánoce a Nový rok a pochází už z 15. století. 

Základními surovinami pro španělský turrón jsou mandle, včelí med a cukr, z nichž se tradičním postupem vyrábí sladká hmota podobná tureckému medu. Tento recept se předává z generace na generaci a každá španělská oblast a rodina má svou vlastní upravenou recepturu.

Koláče, bábovky, buchty jsou i dnes základem české sladké kuchyně. Suroviny se mění podle ročního období, teď v zimě využíváme nejraději zásoby povidel, máku, ořechů, zavařenin a sušeného ovoce. Pečení je tradiční způsob, jak potěšit celou rodinu či přátele. Jediné, co ještě potřebujete jsou kvalitní formy a plechy.

Formy na pečení Tefal Delibake jsou vyrobeny z vysoce kvalitní uhlíkové oceli, s německým know-how a představují zaručený klíč k úspěchu! I ty nejsložitější recepty jsou díky nepřilnavému povrchu jednoduché, lze je z forem snadno vyklopit a výborně se čistí. Nepřilnavý povrch Tefal je technická vrstva vyrobená z polymeru s označením PTFE (polytetrafluoretylen) a právě ten určuje v nádobí nepřilnavé vlastnosti. PTFE je ze zdravotního hlediska natolik nezávadný, že je mnohdy využíván ve zdravotnictví k povrchové úpravě kardiostimulátorů a miniaturních trubiček nahrazujících tepny.

S formou na bábovku Tefal Delibake (J1640274) 22 cm si užijte sladkou chuť úspěchu i u těch nejsložitějších receptů! Nepřilnavý povrch formy na bábovku zajišťuje snadné vyklopení usnadňuje pečení a snadno se čistí.

Jablečno-ořechová bábovka

Potřebujeme: 100 g namletých ořechů nejlépe vlašských, ale můžou být mandle, 1/2 hrnku třtinového cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 150 g nastrouhaných jablek, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 100 ml mléka, tuk a mouka na vymazáni a vysypání formy

Postup: Smícháme nejprve suché ingredience a poté přidáme vše ostatní. Zamícháme a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 45 minut.

Linecký dort

Naše babičky pekly linecký dort hlavně na podzim, kdy bylo dost jablek. Ale nesměl chybět ani na vánočním stole.

Potřebujeme: 250 g hladké mouky, 130 g másla, 120 g cukru, 4 ks velká jablka, 1 ks vejce, citronová šťáva, špetka soli, mouka na vál

Postup:
Do hladké mouky smíchané se špetkou soli zamícháme cukr, pak postupně zapracujeme mírně povolené máslo a vejce, vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet. Nastrouháme si omytá a oloupaná jablka. Ze 2/3 těsta rozválíme na pomoučené pracovní ploše plát o něco větší, než je dortová forma, těsto do tukem vymazané formy položíme, okraje musí sahat kousek přes okraj formy, rozložíme nastrouhaná jablka pokapaná citronovou šťávou. Ze zbytku těsta nakrájíme proužky, položíme ozdobně do kříže, zamotáme ozdobně i okraje. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.

Redakce FFN

www.tefal.cz

www.tefal.sk

www.homeandcook.cz

Fotogalerie k článku