Restaurace a hospody jsou od středy zavřené a současná pravidla povolují pouze prodej přes okénko. Proto se Prazdroj rozhodl pro rychlý první krok pomoci. „Předzásobili jsme se a v následujících dnech rozvezme uzavíratelné lahve do zhruba 2500 hospod a restaurací, které o ně teď mají zájem. Nejdůležitější je rychlost, abychom hospodským pomohli zachovat chod byznysu i v dalších dnech,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Facebook

Druhou nejdůležitější věcí je podpora hospod ze strany milovníků piva. „V době uzavření hospod na jaře se prodalo dohromady 8 milionů piv s sebou. S tím rozdílem, že tehdy bylo možné prodávat pivo i do kelímku, teď si ho lidé mohou brát pouze s sebou. Proto je zásobování uzavíratelnými lahvemi nyní ještě důležitější. Víme, že jde jen o jeden dílčí krok, ale na jaře prodej z okénka pomohl hospodám alespoň částečně pokrýt náklady, zachovat práci pro část zaměstnanců a udržet kontakt s hosty,“ dodává Tomáš Mráz.

Od prvního dne zavření hospod Prazdroj kromě závozu PET lahví začal také vyřizovat bezplatné rušení dodávek piv, zrušil i minimální objem objednávek pro závoz a začal aktivně pomáhat se zakonzervováním podniků, které během platnosti opatření zavřely a výdejní okénko neprovozují. „Soustředíme se na to, abychom našim zákazníkům dokázali v pořádku dodat naše piva i v této krizové situaci. Stejně jako na jaře proto budeme výrobu přizpůsobovat aktuální poptávce,“ říká Tomáš Mráz. Kvůli aktuálním opatřením lze čekat prohloubení poklesu letošních prodejů.   

Po první rychlé reakci Prazdroj chystá pro příští týdny další systematickou pomoc, kterou chce odstartovat během několika dní. „Navážeme na předchozí covidovou podporu hospod a restaurací,“ doplňuje Tomáš Mráz. Prazdroj například na jaře vyměňoval zdarma prošlé pivo, dodával do hospod dezinfekci a ochranné pomůcky, poskytoval konzultace k vyplnění žádostí o státní podporu, nabízel online školení pro personál, ke znovuotevření podniků v květnu poskytl hospodským téměř milion čepovaných piv na svůj účet a připravil také několik aktivit pro zvýšení zájmu hostů.

Nebytná však je pro hospody a restaurace pomoc státu, protože teď ještě o mnoho víc než na jaře potřebují hotovost k pokrytí nákladů. „Vládní opatření v souvislosti s pandemií s sebou nesou drastické snížení příjmů, ale náklady jako nájemné, energie, poplatky nebo odvody, zůstávají stále stejně vysoké. Proto vítáme vše, co stát dělá proto, aby hospodám a restauracím pomohl přežít, ať už se jedná o příspěvek na nájemné, odložení úhrady daní, prodloužení programu úhrad mezd a odvodů zaměstnanců bez práce nebo možnost prodávat jídlo a pití přes rozvoz i po 20. hodině,“ vyjmenovává Tomáš Mráz. Jako další efektivní pomoc hospodám i restauracím vidí odklad plateb splátek úvěrů, ale i kompenzaci ušlých tržeb v pohostinství. O této formě státní podpory aktivně jedná Český svaz pivovarů a sladoven, jehož členem je i Prazdroj.

Redakce FFN