Připravili jsme si proto pro vás ve spolupráci s Kateřinou Winterovou z Culina Botanica a Vitanou pár receptů, které vám ukážou, jak si s těmito surovinami snadno, chutně a s nádechem starých časů poradit.

Facebook

Nadýchaná dýňová roláda

Suroviny: 180 g pyré z dýně Hokkaidó, 4 vejce, 180 g polohrubé pšeničné mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva Vitana, 1 lžička skořice mleté Vitana, špetka soli, 80 g třtinového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu /sáček vanilkového cukru Vitana, 1 lžíce citronové šťávy 180 ml smetany ke šlehání

Postup:
Pokud nemáte připravené pyré, dýni rozkrájejte na díly, upečte je v troubě rozehřáté na 180 °C doměkka, zhruba 30 minut, vyjměte, nechte mírně zchladnout a dužinu rozmixujte. Plech vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. Třtinový cukr prošlehejte se žloutky a vanilkovým extraktem či vanilkovým cukrem a citronovou šťávou. Moučnou směs zapracujte do prošlehaných žloutků, zvolna vmíchejte sníh a těsto vlijte na připravený plech. Uhlaďte ho špachtlí a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 12 minut, až je těsto propečené, ale ještě je pružné na dotek. Upečený korpus vyjměte a zakryjte vlhkou utěrkou. Obraťte a sloupněte pečicí papír. Opatrně zarolujte i s utěrkou a nechte zchladnout. Těsto se tak připraví na další plnění a rolování a nebude při něm praskat. Smetanu ušlehejte šlehačku do tuha. Vychladlou roládu rozbalte, potřete šlehačkou, znovu zabalte a krájejte na řezy.

Jeřabinová zavařenina

Suroviny: 1 kg jeřabin, 600 g třtinového cukru, šťáva z jednoho citronu, 1 lžička Skořice mleté Vitana

Postup:
Jeřabiny zbavíme stopek a pořádně propereme ve vodě. Vsypeme je do hrnce, podlijeme trochou vody. Dusíme doměkka. Následně odebereme část rozvařených jeřabin a zbytek propasírujeme dohladka. Propasírovanou šťávu smícháme s rozvařenými jeřabinami, přisypeme cukr a mletou skořici. Vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Vše zakápneme citronovou šťávou a promícháme. Ještě horkou zavařeninu plníme do čistých a suchých sklenic. Můžeme sterilizovat, jestli chceme prodloužit trvanlivost. 

Jednoduchý dýňový cheesecake s perníkovým kořením

Suroviny: 300 g drcených celozrnných sušenek, 4 lžíce másla, 800 g Lučiny (případně sýra Philadelphia), 250 g dýňového pyré, 4 vejce, 1 lžíce perníkového koření, ½ vanilkového lusku či sáček vanilkového cukru Vitana, špetka soli

Postup:
Sušenky podrtíme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme do něj sušenky, promícháme a směs přesuneme do rozevírací dortové formy. Rozprostřeme sušenkovou směs rovnoměrně po dně a stěnách formy a vymačkáme dohladka. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a zapečeme 10–12 minut dozlatova. Vyjmeme. Mezitím v misce vyšleháme sýr s cukrem dohladka, přidáme dýňové pyré, perníkové koření, vyškrábnutou vanilkovou dřeň (či jeden vanilkový cukr) a zlehka osolíme. Prošleháme vejce a postupně jedno po druhém zašleháme do dýňové směsi. Vlijeme ji do předpečeného korpusu, uhladíme povrch špachtlí a vložíme koláč do trouby. Teplotu snížíme na 150 °C a pečeme 45 minut bez zbytečného otevírání trouby. Pokud se povrch připaluje, zakryjeme ho alobalem. Vypneme troubu a necháme cheesecake 2 hodiny chladnout v zavřené troubě, aby se nepropadl střed nebo nepopraskal povrch. Poté ho vyndáme z trouby a necháme zcela zchladnout. Uložíme ho alespoň na 4 hodiny do lednice.

Perníková bábovka s šípky

Suroviny: 150 g zakysané smetany, 4 vejce, 80 g melasy, 100 g třtinového cukru, 60 ml rostlinného oleje, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 375 g špaldové mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva Vitana, ¾ lžičky jedlé sody, 1 lžíce zázvoru mletého Vitana, ¼ lžičky Skořice mleté Vitana, špetka pepře Vitana, ½ lžičky soli, hrst šípků

Poleva: 5 lžic javorového sirupu, 5 lžic vod, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička strouhaného zázvoru

Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou. Smetanu prošleháme s vejci, melasou, cukrem, olejem, pokrájenými šípky a čerstvým zázvorem dohladka. Do druhé mísy prosejeme mouku, promícháme ji s kypřicím práškem, jedlou sodou, pepřem a solí. Zapracujeme smetanovou směs a těsto přesuneme do připravené formy. Pečeme zhruba 45–50 minut dozlatova. Propečenost zkusíme špejlí. Zapíchneme ji do bábovky a vytáhneme. Pokud na ní zůstávají drobky a je vlhká, pokračujeme v pečení, je-li suchá s pár drobky, bábovku vyjmeme z trouby a necháme ji mírně vychladnout. Sirup promícháme s vodou, citronovou šťávou a zázvorem. Polevou potřeme upečenou bábovku.

Tip: Pokud nestíháte tvořit těsto na perník od píky, zkuste stejně chutnou, ale mnohem rychlejší variantu od Vitany. Perníková směs je léty ověřená.
Jste se začátkem školního roku zase v poklusu, ale rádi byste upekli něco sladkého? Potom sáhněte po voňavé perníkové směsi od Vitany. Stačí přidat jen tři ingredience: vodu, vejce a olej. Zároveň ze směsi můžete vykouzlit různé druhy moučníků. Chlebíček s polevou, bábovku či dětmi oblíbené muffiny.

Trnková povidla

Suroviny: 1 kg trnek, 600–800 g krupicového cukru, 1 svitek skořice Vitana, 2 ks hřebíčku Vitana

Postup:
Klíč k chutným trnkovým povidlům tkví už v jejich správném sběru. Trnky bychom měli zpracovávat přemrzlé, mráz je zbaví trpkosti. V tu dobu však již bývají na keříčcích trnky oklované od ptáků, kteří je stačí sklidit dříve, než projdou mrazem. Proto je můžeme sbírat už v průběhu a ke konci října. Omyté a osušené trnky vložíme do mrazáku a necháme je projít mrazem. Trnky později necháme rozmrznout. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Trnky nasypeme do pekáčku, zasypeme je cukrem, přidáme k nim skořici a hřebíčky. Pečeme je asi 1 hodinu. Cukr se rozpustí a trnky se začnou zbarvovat do modrofialova. Směs z trouby propasírujeme do hrnce a ještě chvíli povaříme. Horká povidla nalijeme do čistých a suchých sklenic, dobře zavíčkujeme.

Redakce FFN

 


 

Fotogalerie k článku