Ne každý nutně potřebuje strávit celý den na sjezdovkách. Co by to přeci bylo za dovolenou, kdybyste si nedopřáli tradiční relax na lehátkách a legraci v podobě Après-ski.
Après-ski se za posledních pár let stalo absolutně neoddělitelnou součástí zimní dovolené. Jedná se o atraktivní polyžařskou zábavu s uvolněnou atmosférou ve většině střediscích, k níž patří sklenka dobrého pití. Pod tímto pojmem si ale můžete představit v podstatě jakoukoli aktivitu, do níž se pustíte bezprostředně po opuštění sjezdovky, nejlépe ještě v lyžařském.
Ať už se jedná o bavící se lidi u piva ze stánku, popíjení sladkého likéru u krbu v hotelovém lobby, divoké tancovačky po stolech v přezkáčích uprostřed baru, usrkávání kvalitního Prosecca na lehátku při opalování nebo šílený mejdan až do brzkého rána. Jedno však je vždy společné – užít si co nejvíce zábavy a žít zkrátka naplno.
A jaký drink si letos dopřejete v Après-ski baru vy? Představíme vám, který nápoj na horách rozhodně nesmí chybět!

Facebook

Italské Prosecco teče proudem
Holdujete bublinkám nejen v létě ale i v lednovém počasí? Prosecco na hory zkrátka patří. I proto na něj určitě narazíte v každém stánku a baru poblíž sjezdovky. V Itálii si rozhodně dopřejte sklenku pravého Prosecca Mionetto!

Jemný Hugo i slunečné Veneziano
U lyžování v Alpách by neměly chybět ani lehké míchané drinky z Prosecca! Jedním z nich je Hugo. Ne, nejedná se v tomto případě o německého instruktora lyžování, ale o výborné pití namíchané z bezinkového sirupu, Prosecca a sodovky, ozdobený lístkem máty. A co takhle Veneziano? Že vám ten název nic neříká a raději se mu vyhnete? To by určitě byla chyba. Pod tímto termínem se totiž skrývá všem dobře známý hořkosladký oranžový aperitiv spritz.

TIP: Chcete si dopřát podobný drink i v pohodlí domova a nevíte, jak na to? Nelámejte si hlavu a sáhněte po lahvi rovnou namíchaného pití Avanti Hugo či Avanti Spritz. Jednoduše přidáte led, ozdobíte plátkem pomeranče či lístkem máty a budete za hvězdy i bez pracného míchání!

Teplé nápoje nejen z vína
Klasický svařák, který milujeme všichni, od vánočních trhů na Staroměstském náměstí napříč celou republikou, není nutno nijak zvlášť představovat. Stejně jako Češi, jeho chuť zbožňují také v Německu, kde si ho dopřejí obvykle pod názvem Glühwein. Klasické další zimní „zahříváky“, jako je punč nebo grog, také nejsou jen naší výsadou a určitě na ně narazíte i v zahraničí.

Ostřejší Glög
Svařené víno s vodkou dochucené kardamomem, zázvorem, skořicí, hřebíčkem a pomerančovou kůrou je opravdu drsné pití oblíbené především v severských zemích. Opatrně s ním, je to síla!

Na zahřátí Jägertee
Typicky rakouský drink, který opravdu hodně zahřeje, je Jägertee. Nenechte se mýlit, nejedná se o ohřátý bylinkový likér, ale o pití pro odvážné. Je připravované ze silného rumu, černého čaje, červeného vína a jakékoli pálenky. Nakonec se dochutí cukrem, skořicí a hřebíčkem. I s tímto raději pomalu!

Super kalorické Bombardino
Je-li řeč o ryze typickém horském drinku, je jím zcela jistě Bombardino, protože to je, jak už název napovídá, naprostá bomba! Kombinace rumu, vaječného koňaku, šlehačky a kakaa vás dostane. Okamžitě a spolehlivě.

Flying Hirsch
Další míchaný nápoj oblíbený v Alpách je super nakopávač. Kombinuje se v něm totiž silný hořký bylinný likér s energetickým nápojem.
V zahraničí ale narazíte i na zcela nové drinky, které běžně neochutnáte. Pití se samozřejmě liší i dle oblasti, ve které se nacházíte. V Německu můžete okusit například Zirbenschnaps z borovicových šišek, ve Francii zase likér Génépi z pelyňku. A pokud nemáte zájem experimentovat, v každém lyžařském středisku na vás bude čekat pivo, káva s místní ovocnou pálenkou, šnapsy jako je Wiliams Birne, horké domácí likéry se šlehačkou či horká čokoláda s rumem. Věřte, že k výběru toho bude až až.

Redakce FFN s Bohemia Sekt