Ve výrobě tradiční české vánoční pochoutky změří síly dvě desítky týmů amatérských i profesionálních kuchařů z celé České republiky. Odborná porota se zaměří zejména na chuť, vůni, originalitu a vzhled připravených pokrmů.

Facebook

Bramborový salát je pro mě takový český humr. Mám ho jenom jednou ročně, ale o to víc ho miluju. Proto jsem přijal místo předsedy poroty,“ říká Michal Viewegh.

Hlavní podmínkou soutěže je použít dvě zásadní ingredience – brambory a majonézu. Další suroviny již záleží na fantazii soutěžících týmů. V loňských ročnících došlo například i na křepelčí vejce, avokádo nebo slaninu.

„Během jedenácti ročníků jsme měli možnost ochutnat už lecjaké speciality. Rozdíly mezi nejlepšími saláty jsou velmi nepatrné. Ozvláštnit je lze například kombinací několika druhů vajec či brambor. Takové saláty většinou zabodovaly, jelikož jejich chuť byla pestřejší, plnější a harmoničtější,“ shrnuje dosavadní zkušenosti pořadatel soutěže Zdeněk Novák.
Součástí soutěže jsou také ochutnávky pro veřejnost.

Redakce FFN a Vitana

Fotogalerie k článku