Podle výsledků cíleného průzkumu mezi českými majiteli zvířat, 94 % respondentů neví, že zvířata nevnímají chuť a více než polovina dotázaných je přesvědčena, že není problém měnit stravovací návyky koček a psů.  

Facebook

Mýtus č. 1: Kočky a psi vyžadují pestrý jídelníček
Kočky a psi nemají ve slinách trávicí enzymy a jejich trávicí trakt je ve srovnání s lidským v poměru k celkové tělesné hmotnosti čtyřikrát kratší. Správné trávení ovlivňují bakterie, které osidlují střevo a na konkrétní potravu musí být adaptovány. Časté změny krmiva mohou vést k zažívacím potížím. „Proto je třeba krmit kočky a psy dobře stravitelnou potravou a používat stejné krmivo,“ říká MVDr. Markéta Bosáková ze společnosti Royal Canin a dodává: „U kvalitních průmyslových krmiv s kompletním složením je každá krmná dávka vypočítána tak, aby obsahovala všechny potřebné živiny pro konkrétní zvíře. Pestrost takového krmiva je zajištěna obsahem všech potřebných živin, a proto není třeba ho obměňovat nebo doplňovat.“

Mýtus č. 2: Kvalitu krmiva lze posoudit podle seznamu obsažených složek
Kvalitu krmiva je třeba hodnotit podle množství výživných látek, tj. cukrů, tuků, bílkovin, vitaminů a minerálních látek, nikoli podle seznamu složek, které jsou uvedené na obalu. Kočky a psi potřebují získat z každé krmné dávky 47 různých živin, proto je pro jejich správnou výživu důležitá kompletní a vyvážená strava. „Kompletní krmivo je velmi složité připravit v domácích podmínkách, protože domácí nebo syrová strava často neobsahuje všechny potřebné vitaminy a minerální látky,“ vysvětluje veterinární lékařka Bosáková.

Mýtus č. 3: Výživové potřeby koček a psů jsou podobné jako u lidí
Kočky a psi neposuzují potravu podle chuti, ale hodnotí ji čichem. Na rozdíl od lidí neobsahují sliny koček a psů trávicí enzymy a jejich trávení je proto méně účinné. Výrazně se liší také délka přijímání potravy. Zatímco člověk konzumuje potravu přibližně 1 hodinu denně, psovi stačí 1-3 minuty na každých 100 g přijaté stravy. Vzhledem ke všem těmto odlišnostem mají kočky a psi zcela jiné výživové potřeby než lidé. Ve stravě koček a psů musí být oproti lidské stravě podstatně větší podíl bílkovin, naopak cukrů by zde mělo být méně. Z důvodu výrazně kratšího trávicího traktu a odlišného způsobu trávení potřebují zvířata lépe stravitelnou potravu. „Záruku kvalitního složení a vysoké stravitelnosti krmiv mohou poskytnout jen renomovaní výrobci se zázemím výzkumného centra, kde krmivo formulují certifikovaní nutriční poradci a před uvedením na trh ho pečlivě testují,“ doplňuje MVDr. Bosáková.

Mýtus č. 4: Kočky a psi by neměli konzumovat obiloviny
V souvislosti se současnými výživovými trendy se mnoho lidí domnívá, že obiloviny jako kukuřice nebo pšenice nemají žádnou nutriční hodnotu a pro výživu koček a psů mohou být dokonce škodlivé. Vědecké studie však dokazují, že obiloviny poskytují malým zvířatům mnoho dobře stravitelných výživných látek, např. esenciální aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny, vitaminy, minerální látky, sacharidy a prospěšnou vlákninu. „Pšeničný lepek může u lidí způsobovat celiakii, ale u koček nebylo toto onemocnění nikdy zjištěno a objevilo se pouze u jediné rodiny irských setrů v Anglii. Obavy z alergie na lepek nejsou u koček a psů na místě a bezlepková dieta jim rozhodně neprospívá,“ vyvrací mýtus veterinární lékařka Bosáková.

Mýtus č. 5: Nejdůležitějším ukazatelem kvality krmiva je vysoký obsah masa
Podle Veterinární asociace lékařů malých zvířat jsou nejdůležitějšími kritérii při výběru krmiva jeho zdravotní nezávadnost, výživná hodnota a vhodnost pro daného jedince. Údaj o množství masa použitého k výrobě krmiva může být značně zavádějící. Čerstvé maso obsahuje až 85 % vody a pouze 10-30 % bílkovin. Podstatně hodnotnějším a koncentrovanějším zdrojem bílkovin je dehydrované maso, ze kterého je voda odstraněna, a tak může obsah bílkovin dosahovat až 90 %. Navíc velké množství kvalitních, vysoce stravitelných bílkovin s obsahem esenciálních aminokyselin je obsaženo v rostlinných zdrojích.

Mýtus č. 6: Kuřecí maso není pro výživu koček a psů vhodné, protože je alergenní
Kuřecí maso má ve výživě koček a psů významnou roli, protože obsahuje vysoce stravitelné bílkoviny, esenciální aminokyseliny a vitaminy. Navíc je bohatým zdrojem vápníku a fosforu. Výborné nutriční vlastnosti mají i kuřecí vnitřnosti, například kuřecí játra jsou bohatým zdrojem vitaminu A a D3. Kuřecí kůže je nutričně přínosná zase díky vysokému obsahu živočišného tuku. Alergie u zvířat jsou nejčastěji způsobeny alergeny z vnějšího prostředí. Jen 10 % alergií je potravinových a reakce na kuřecí maso se vyskytují zcela výjimečně.

Redakce FFN

www.royalcanin.cz