Cena másla by se tak měla dostat posléze na hodnotu skutečně reálné ceny másla, někde kolem 43 Kč za kostku. A to před vánočními svátky skutečně mnoho spotřebitelů ocení, protože péct z másla by se podle odborníků rozhodně mělo.
„Máslo je především nositel chuti, který nemá rovnocenného zástupce. Pokud chceme péct zdravě a tak, aby mělo cukroví skutečnou chuť cukroví, musíme péct z másla. Jinak to prostě nejde,“ dodává šéfkuchař Pavel Kopička.

Facebook

Margarín
Ani sebelepší margarín nikdy nenahradí typicky máslovou chuť. Složka, která má máslovou chuť alespoň trochu napodobit, se nazývá diacetyl. Z možností přísad do pečení ho rovnou vyřaďte. Je určený maximálně tak k bleskovému roztírání po chlebu.

Máslo
Jedná se o potravinářský produkt, jehož základem je výhradně mléko. Mnozí máslo zavrhují, protože nemají ráno čas čekat, až se máslo přetvoří do roztíratelné podoby. Másla se dělí na dva základní typy podle procent tuku, která v sobě obsahuje. Na roztírání se hodí másla, který v sobě mají okolo 70% tuku. Kdežto másla s procentem vyšším než je 80% používejte na vaření nebo pečení.

Recepty:
Vanilkové rohlíčky (cca 30 ks)

  • 140g hladké mouky
  • 90g másla
  • 25g mandlí
  • 25g vlašských ořechů
  • 40g cukru
  • špetka soli

Postup:
Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme ji s ořechy. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici.
Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme při 180 °C dorůžova.
Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat. Klidně je můžeme dát do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou.

Redakce FFN s projektem Naskoč na mléčnou vlnu Agrární komory ČR